"Bezizeja un izmisums": NMPD atteicies vest pensionāru uz slimnīcu

CC0 / Pixabay / congerdesign / Руки пожилой женщины, архивное фото
Руки пожилой женщины, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ātrās palīdzības brigāde trīs reizes atteikusies nogādāt slimnīcā smagi slimu pensionāru; tuviniekiem radies iespaids, ka ārsti tagad rūpējas tikai par Covid-19 slimniekiem.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Rīdziniece savā lapā Facebook pastāstīja, kādā bezizejas situācijā nokļuvusi – jau vairāk nekā nedēļu viņa cenšas panākt smagi slima tuvinieka hospitalizāciju, taču visi viņas lūgumi ir noraidīti. 

Zīmīgi, ka ne veselības ministre Ilze Viņķele, ne Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, kas pievienojās diskusijā pēc emocionālās publikācijas, tomēr nespēja palīdzēt nelaimīgajam sirmgalvim saņemt veselības aprūpi.

Машины скорой помощи - Sputnik Latvija
Cipule: nesauciet "ātros" iesnu gadījumā

"Mūsu ģimene nokļuvusi sarežģītā situācijā. Saslimuši tuvinieki, sirmgalvju pāris. Viņai – 80 gadi, diagnosticēta Pārkinsona slimība, un patlaban pilnībā zudušas kustību funkcijas, sācies spēcīgs kāju iekaisums. Viņam – 74 gadi, arī viņam ir autoimūna slimība, tāpēc sākusies ādas slimība, ko mēnesi ārstēja mājās pēc dermatologa ieteikumiem.

Pēdējo divu nedēļu laikā viņa stāvoklis aizvien pasliktinājās, un no pirmdienas arī viņš vairs neceļas un nekustas. Ādas stāvoklis ir kritisks: tā plīst, asiņo, āriene rada šausmas. Pēdējās divas dienas vairs neuzņem šķidrumu, vērojams absolūts vājums, slikta reakcija.

Izsaucām ātro palīdzību, hospitalizāciju noraidīja. Izsaucām ģimenes ārsti, kas izrakstīja nosūtījumu uz slimnīcu un pati izsauca ātro palīdzību. Saņēma atteikumu," raksta rīdziniece Ļosja Kozinda.

Viņa pastāstīja, ka lūgums nogādāt slimnieku slimnīcā noraidīts arī pēc dermatologa vizītes, kas apstiprināja – pacients jāarstē stacionārā.

"Noformējām dermatologa mājas vizīti, viņa apstiprināja, ka ārstēšana un stāvokļa atvieglošana iespējama tikai stacionārā, jo vajadzīga hormonu terapija, tā jānovēro slimnīcā. Parakstīja slēdzienu. Vakar es atkal izsaucu ātros, atkal saņēmu atteikumu un pārmetumu: viņi saprot, ka mēs esot noguruši un vienkārši gribot viņu nogrūzt slimnīcai. Mēs vairs nevaram cerēt atvieglot ciešanas cilvēkam un sniegt medicīnisko palīdzību, kas viņam ļoti vajadzīga," sūdzējās autore.

Карета скорой помощи прибывает в Латвийский центр инфектологии - Sputnik Latvija
"Ātrie" neatbrauca, Rīga atteica: mirušās latvietes ar Covid-19 radinieki ir šokā

Pēc autores domām, rodas iespaids, ka tagad mediķi ārstē tikai tos, kas slimi ar Covid-19, tāpēc viņas onkuļa perspektīvas ir skumjas.

"Ja tagad neizdosies viņu iekārtot slimnīcā, manam onkulim draud dzīvam sapūt paša gultā. Šonedēļ esmu apzvanījusi visas slimnīcas, bija ilgas sarunas ar mediķiem, visur – strupceļš. Nodaļas ir slēgtas, ārstē tikai slimniekus ar Covid-19. Savas ģimenes spēkiem katru dienu no rīta līdz vakaram (aizbraucam tikai naktī) kopjam sirmgalvjus. Liels paldies draugu draugiem, kuri strādā veselības aprūpē un visiem spēkiem cenšās mums palīdzēt!

Bet kas īsti notiek?! Vai patiešām mēs savas valsts acīs esam mēslu kaudze? Apziņa, ka nenākas cerēt ne uz kādu atbalstu, ja tu neesi saslimis ar Covid-19, - rada dziļas skumjas. Bezizeja un izmisums. Acīmredzot, lai cik sāpīgi būtu to aptvert, drīz vien ziņās par mirušajiem no koronavīrusa būs arī mans tuvinieks..." konstatēja Ļosja Kozinda.

Ministre: painteresējieties sociālajā dienestā

Publikācija rosināja emocionālu diskusiju, kurā lasītāji iesaistīja pat veselības ministri Ilzi Viņķeli un Neatliekamā medicīniskās palīdzības dienesta direktori Lieni Cipuli.

Pēc lūguma palīdzēt veselības ministre apliecināja, ka slimnīcu nodaļas nav slēgtas, tomēr ieteica vērsties sociālajā dienestā un saņemt informāciju par paliatīvo apkopi.

"Šeit pieejama informācija par paliatīvās aprūpes iespējām, ieskaitot mājas aprūpi. Pēc jūsu apraksta, ieteiktu sazināties ar pašvaldības sociàlo dienestu, kuriem varētu būt specifiskāka informācija. Slimīcu nodaļas nav slēgtas Covid dēļ un Paiders noteikti nav avots, ko citēt. Bet varētu būt, ka hronisko slimnieku uzņemšana šobrīd ir ierobežotāka," atbildēja veselības ministre Ilze Viņķele.

Lietotāji atzīmēja, ka sociālais dienests jau ir informēts, pensionārus apmeklē sociālais darbinieks. Taču viņi nav mediķi. Situācija nonākusi strupceļā, slimnieks nevar saņemt kvalificētu medicīnisko aprūpi. Tuvinieki ir izmisuši, jo redz cilvēka ciešanas un nespēj viņam palīdzēt.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Ātrās palīdzības brigādes izsaukšana Latvijā atkal kļūst dārgāka

"Ira, ko lai dara? Ja ministrs vai viņa palīgs nezina, kā palīdzēt, sūta uz vietni... to vietni un socdienestus jau ir krustām šķērsām izstaigājuši. Nekādas jēgas, visur atrunas. Covid-19 dēļ..." bija sašutusi Marija Jahimoviča.

Nespēja palīdzēt arī NMPD direktore Liene Cipule.

"Diemžēl nē. Jo nevaru pēc šiem datiem uzmeklēt iespējamo izsaukumu, ja tāds ir bijis. Neiespējami izklausās, ka dienests atteicis stacionēšanu ar ģimenes ārsta nosūtījumu un pieteikumu. Un visbeidzot - katru dienu stacionējam tikai ap 30 pacientus, kam ir apstiprināts COVID-19 vai aizdomas par to. Pārējie izsaukumi tiek veikti pie pacientiem ar visdažādākajām diagnozēm un stacionēti tiek 400+. Ja problēma reāla, jāgaida iesniegums vai sūdzība, kurā varu atpazīt izsaukumu," atbildēja Liene Cipule.

Ziņu lente
0