Kā neapmaldīties mežā un atrast mājupceļu. Speciālistu padomi

© Sputnik / Алексей СтефановНа первом повороте в лес обнаружить памятник не удалось
На первом повороте в лес обнаружить памятник не удалось - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sēņošanas sezona ir pašā karstumā, daudzi "kluso medību" mīļotāji dodas mežā veselām ģimenēm.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Gailenes, apšu bekas, baravikas, bērzlapes, cūcenes un vilnīši – sēnes vilināt vilina mežā. Tomēr "kluso medību" laikā gadās pārlieku aizrauties un apmaldīties, atgādināja RIA Novosti.

Tāpēc, pirms doties uz mežu, vajag pareizi sagatavoties. Jāsāk ar pašu vienkāršāko – ar apģērbu. Protams, mājas tērpā, sporta biksēs un vecā haki krāsas vējjakā, kas ož pēc dūmiem un jau sen guļ vasarnīcā, būs ļoti ērti. Tomēr meklētāji un glābēji Krievijā no vienības "LizaAlert" uzskata, ka labāk tomēr būtu izvēlēties kaut ko spilgtu vai pat padomāt par gaismu atstarojošu vesti. Tas ļaus pašiem sēņotājiem paturēt acīs vienam otru un ļoti atvieglos darbu speciālistiem, meklējot pazudušos vai apmaldījušos.

Пляж в Юрмале - Sputnik Latvija
Kā nenoslīkt līdz peldsezonas beigām: stāsta glābēji

"Cilvēki ir pieraduši iet uz mežu aizsargkrāsas apģērbā, taču tas teicami kavē meklētājus – cilvēks tajā ir gandrīz nemanāms. Pat divu metru attālumā var paiet garām guļošam cilvēkam, kurš nespēj atsaukties un neizrāda dzīvības pazīmes, un nepamanīt viņu," atzīmēja glābēju vienības "LizaAlert" koordinators Oļegs Molodovskis.

Viņš piezīmēja, ka līdzi noteikti jāņem mobilais tālrunis ar pilnu akumulatoru un portatīvā uzlādes iekārta – pat viedtālruņi ar labu akumulatoru nestabila interneta un sakaru trūkuma apstākļos ļoti ātri izlādējas. Šajā gadījumā telefons ir gan sakaru līdzeklis ārkārtas gadījumos, gan arī portatīvais navigators.

Dažviet mežā mobilie sakari, protams, var pazust. Tāpēc orientēties apvidū sēņu "medniekiem" palīdzēs kompass un tūristu navigatori. Galvenais – iemanīties tos pareizi lietot, uzsver glābēji.

"Ja cilvēks prot orientēties pēc saules un mežā dodas saulainā laikā, viņam ir piemēroti apavi, kas pasargās no traumām, spilgts apģērbs, uzlādēts telefons, risks pazust būs mazāks," uzskata Oļegs Molodovskis.

Gadās, ka pat pieredzējuši tūristi un meža mīļotāji tomēr nespēj atrast izeju vai vajadzīgo taku uz mājām. Ja cilvēks aptvēris, ka ir nomaldījies, speciālisti iesaka apstāties un kārtīgi apskatīt apkārtni.

Летающие фонарики - Sputnik Latvija
Uguns no debesīm: glābēji aicina nelaist laternas

"Bieži vien, kad cilvēki iet uz priekšu un maldās pa mežu, viņi ieklīst purvā, brikšņos un tā tālāk. Lai tā negadītos, apstājamies un novērtējam situāciju. Ja redzama gaišāka vieta, ir vērts pārbaudīt – varbūt tā ir acīmredzama izeja. Tomēr tā rīkojamies tikai tad, ja ir iespēja atgriezties vietā, kur sapratām, ka esam apmaldījušies. Tātad no tās vietas tālu prom vairs neejam," atzīmēja glābējs.

Nekavējoties jādod ziņa palīdzības dienestiem pa numuru 112 un jāgaida speciālistu norādījumi. Molodovskis atgādināja, ka ir svarīgi vispirms sazināties ar glābējiem un tikai pēc tam runāties ar tuviniekiem, draugiem un paziņām, jo liela zvanu skaita dēļ telefona akumulatora lādiņš saglabāsies daudz īsāku laiku.

"Mobilā telefona lādiņš ir biļete uz mājām. Kad tas nosēdīsies, meklēšanas un glābšanas darbi būs daudz grūtāki. Tas ir svarīgi," viņš uzsvēra.

Bet ko darīt tiem, kuri palikuši šaipus meža? Tiem, kuri gaida mājās sēņotājus ar viņu "lomu"? Speciālists atzīmēja, ka ir aukstasinīgi jānovērtē savu tuvinieku iespējas: nevajag gaidīt tumsu, ja cilvēks nepārprotami aizkavējies un neko par sevi neziņo.

Кувшинка - Sputnik Latvija
Kritiska situācija Latvijā: glābēji izvilkuši no ūdens kārtējo noslīkušo

"Ja cilvēks noteiktajā laikā nav atgriezies, tūlīt pat zvaniet glābējiem. Negaidiet vakaru, tumsu vai lietu, kad cilvēks paliks viens pats slapjā un aukstā mežā. Zvaniet glābējiem tūlīt, ja jums šķiet, ka cilvēks ir apmaldījies," teica glābējs un piezīmēja, ka nevajag pastāvīgi mēģināt sazvanīt apmaldījušos cilvēku, ja viņš pats piezvanījis – tā jūs saglabāsiet telefona akumulatora lādiņu uz ilgāku laiku.

Pie tam, lai gājiens pēc sēnēm nesagādātu liekus pārdzīvojumus, vajadzētu rūpīgi izvēlēties vietu sēņošanai un iespēju robežās savlaicīgi izpētīt apvidu.

"Cilvēkiem šķiet: jo dziļāk mežā viņi ieies, ielīdīs pašā biezoknī, jo ticamāk, ka viņi atradīs daudz sēņu. Nē, sēnes aug visur, pat mazā mežiņā. Tāpēc, ja cilvēks savlaicīgi apskatīs karti un izraudzīsies mazāku izmēru mežu, tas var palīdzēt, ja viņam gadīsies apmaldīties. Ticamākais, ka cilvēks pats izkļūs no meža, saviem spēkiem, bez grūtībām, vismaz atradīs kādu cirsmu," piezīmēja Molodovskis.

Ziņu lente
0