Uguns no debesīm: glābēji aicina nelaist laternas

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasЛетающие фонарики
Летающие фонарики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Palaižot debesīs papīra laternu, jūs nekad nevar būt pārliecināti, cik tālu tā aizlidos un kur tā piezemēsies.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Pirms sešiem gadiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicināja aizliegt Latvijā pārdot papīra laternas, taču tās joprojām ir pieejamas veikalu plauktos, vēsta Vidzemes Televīzija.

Lielvārdes iedzīvotājs Jānis pastāstīja par to, kā vēlā vakarā viņa pagalmā nokrita šāda laterna.

"Visi tā kā taisās uz naktsmieru, pagalmā piezemējās šitāda papīra laterna un vēl kvēlojoša. Blakus mašīnām. Un, zinot, ka mums blakus ir arī priežu mežs un tepat blakus sausi labības lauki, lielās pļavas ar smilgām un tamlīdzīgi, mamma bija ļoti satraukusies, kad ieraudzīja, ka šāds te pagalmā degošs vienkārši nokrīt. Viesu nama tuvumā nav. Tuvākie kaimiņi arī kādu kilometru no mums tikai. Tikpat labi kādās ģimenes svinībās kāds neapdomīgs palaidis, un tās pa vēju tālu lido," pastāstīja Jānis.

Как молодежь в Китае выпрашивает удачу на экзаменах - видео - Sputnik Latvija
Video
Laternas debesīs: kā Ķīnā piesauc veiksmi eksāmenu nokārtošanai

VUGD neapkopo statistiku par to, cik ugunsgrēku noticis papīra laternu dēļ – uzliesmojuma iemeslu šajā gadījumā ir grūti pierādīt. Taču glābēji ir pārliecināti, ka debesīs lidojoša uguns var būs ļoti bīstama.

"Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta viedoklis viennozīmīgi ir, ka šādas laternas ir bīstamas un būtu jāaizliedz vispār izplatīt. Jo tā ir nekontrolēta degšana, jūs to aizdedzināt un palaižat, un nezināt, kur tā var aizlidot. Ne vienmēr tā nosēdīsies tieši jūsu teritorijā," saka VUGD Ogres daļas komandieris Artūrs Umulis.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas priekšsēdētājs Guntis Ērglis-Lācis stāsta, ka lielie nozares pārstāvji aizstājuši laternas ar "ekoloģiskākiem" risinājumiem.

"Tas vairāk, man liekas, ka ir mazo organizatoru neapdomāta rīcība. Bet, kā mēs zinām, ir atsevišķas Eiropas valstis, kas to ir aizliegušas jau ar likumu. Un es domāju, ka arī mums nekas slikts nenotiktu, ja mēs šādu likumu pieņemtu un aizliegtu šādu praksi Latvijā," teic viņš.

Jau pirms daudziem gadiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) kopā ar glābējiem veica eksperimentu, lai noskaidrotu, cik reāli ir kontrolēt laternas lidojumu. Rezultāti parādīja, ka to nav iespējams izdarīt. Taču laternas tā arī netika aizliegtas.

Pēdējo gadu laikā PTAC nav saņēmis ar laternām saistītas sūdzības, savukārt jautājums par to aizliegšanu zaudējis aktualitāti.

"Šādi aizliegumi ir dažās valstīs. Tie ir jau kādu laiku atpakaļ. Jāatzīst, uz kuru pamata arī mēs balstījāmies, lai aizliegtu Latvijā. Bet, kāpēc arī citās valstīs un arī Latvijā šāda aizlieguma nav – tieši tā iemesla dēļ, ka vietējā tirgū ierobežot nav jēga, ja iespējama ir šī te pārrobežu tirdzniecība," saka PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Laternu palaišana ir aizliegta vairumā Vācijas zemju, Austrijā, Spānijā, Argentīnā, Čīlē un Kolumbijā, Brazīlijā un Vjetnamā.

Ar papīra laternu izmantošanu ir saistīti vairāki lieli ugunsgrēki. Tā, 2020. gada 1. janvārī ugunsgrēkā Krēfeldes zoodārzā Vācijā bojā gāja vairāk nekā 30 dzīvnieku.

Ziņu lente
0