Tiesa atstādināja advokātu Meroni no Lemberga arestētās mantas glabāšanas

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Process pret Rūdolfu Meroni kvalificēts pēc Krimināllikuma 308. panta, kurš paredz sodu par ieķīlātas vai arestētas mantas bojāšanu, slēpšanu vai iznīcināšanu.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Rīgas apgabaltiesa atstādinājusi Šveices advokātu Rūdolfu Meroni no kriminālprocesa ietvaros arestētās Ventspils mēra Aivara Lemberga mantas glabāšanas, vēsta tvnet.lv.

Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
"Bezkompromisa tiesiskuma osta": latvieši meklē nosaukumu "labajai" Ventspils ostai

Meroni tika nozīmēts par Lemberga mantas glabātāju uz tiesvedību laiku, tomēr oponenti kritizēja viņu par to, ka viņš izmanto šo statusu ietekmes iegūšanai Ventspils tranzīta kompānijās. Par Meroni darbībām attiecībā uz arestētajiem aktīviem sūdzējās arī pats Lembergs.

Sakarā ar Meroni darbībām Valsts policijā ierosināta vismaz viena krimināllieta. Process pret Meroni kvalificēts pēc Krimināllikuma 308. panta, kurš paredz sodu par ieķīlātas vai arestētas mantas bojāšanu, slēpšanu vai iznīcināšanu, ja šīs darbības veikusi persona, kurai tā bija uzticēta.

Atgādināsim, ka Lemberga un viņa ģimenes locekļu manta tika arestēta krimināllietas ietvaros, kura jau 10 gadus atrodas Rīgas apgabaltiesā. Prokuratūra apsūdz Ventspils mēru kukuļošanā īpaši lielos apmēros, līdzekļu legalizēšanā, dienesta pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un citās krimināli sodāmās darbībās.

Uz kriminālprocesa veikšanas laiku manta, tai skaitā kapitāldaļas dažādos uzņēmumos ("Ventbunkers", "Ventspils tirdzniecības osta", "Kālija parks"), tika nodotas glabāšanai Meroni. Pēcāk noskaidrojās, ka daudzas akciju paketes tika ieķīlātas, savukārt nauda par tām nāca no "Latvijas Naftas tranzīts", kur Meroni ieņem padomes priekšsēdētāja amatu.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Politika
Rūdolfs piedāvāja 100 tūkstošus eiro: Gobzems liecināja KNAB

Turklāt, saskaņā ar "Grant Thornton Baltic Audit" revidentu pārskatu par "Latvijas Naftas tranzīts" darbību 2017. gadā (pārskats tika iesniegts ar gandrīz gadu lielu kavējumu), uzņēmums nodeva "trešajai personai" aptuveni 24 miljonus eiro "un tagad tos pilnībā nekontrolē". Uzņēmuma gada pārskata piezīmēs norādīts, ka līdzekļi ir ieguldīti bankā (nosaukums netiek ziņots), taču noguldījums veikts tādā veidā, ka to drīkst pārvaldīt nevis uzņēmuma vadība, bet gan trešās personas, iespējams, Meroni.

Saskaņā ar portāla Pietiek.com datiem, iepriekš, 2015. gadā, "Latvijas Naftas tranzīts" izdevās slēpt aptuveni 80 miljonu eiro pārvietošanos, kurus šim uzņēmumam bija jāsaņem par 43,25% "Ventspils nafta" akciju pārdošanu kompānijai "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" – faktiski, "Vitol" grupai.

Ziņu lente
0