"Bezkompromisa tiesiskuma osta": latvieši meklē nosaukumu "labajai" Ventspils ostai

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс
Министр сообщения Латвийской Республики Талис Линкайтс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits apsolīja, ka līdz Jaunajam gadam Ventspilī darbu uzsāks "labā osta" un palūdza sociālajos tīklos padalīties idejās attiecībā uz tās nosaukumu.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Patlaban tiek darīts viss iespējamais, lai norobežotu Ventspils ostu no "sankciju sarakstā iekļauto personu ietekmes" un līdz Jaunajam gadam plānots palaist "labās ostas" darbu ar jaunu nosaukumu, paziņoja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

​"Starp citu, joprojām nav precizēts "labās ostas" juridiskais nosaukums - ja ir kādas gaišas idejas, iesakiet!" aicina palīgā Twitter publiku Linkaits.

Sociālā tīkla lietotāji atsaucās uz ministra publikāciju, aktīvi piedāvājot savus nosaukuma variantus – sarkasma līmenis dažkārt bija ārpus visām robežām. Tiesa, daudzi komentētāji attiecās pret šo uzdevumu visnotaļ atbildīgi.

​"Teodora Spādes Ventspils brīvosta," piedāvāja iemūžināt Latvijas Militārās flotes admirāļa kandidatūru vēsturnieks Gustavs Strenga.

​​"​Kursas osta. Ventas osta. Jēkaba osta," dalās savos variantos lietotājs Helmuts.

​"​​Piemērots jaunās Ventspils ostas valsts kapitālsabiedrības nosaukums būtu "Rūdolfa osta". Simboliski. Blaumanim atzinību nevar būt par daudz. "Mans zelts ir mana tauta, mans gods ir viņas gods", ja pārzina darba radīšanas kontekstu, varētu būt būtiskas latviešu tautas daļas moto!"​ raksta Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore un LPSR VDK darbības pētniece Kristīne Jarinovska, acīmredzot, liekot domāt ne vien par Blaumaņa vārdu, bet arī par neviennozīmīgo Lembergu ģimenes arestētā īpašuma glabātāju Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

​"Ostas promenādē uz soliņa sēž viens vīrs un vēro kā ienāk kuģi ostā. Iespējams viņa vārdā var pārsaukt?" vaicā Skruvmens, ar to domājot pieminekli Krišjānim Valdemāram.

​"Ventspils osta" kā juridiskais nosaukums, izskatās, ir vakants. Domāju, ka nevajag sarežģīt dzīvi sev un citiem, ķeroties pie radošiem risinājumiem," uzskata Dzintars Hmieļevskis.

Taču "radošā" publika kļuva nenomierināma. Piemēram, žurnāliste Natālija Žogole piedāvāja ieklausīties Rīgas mēra sacītajā.

​"Burovs par Rīgas ostas jauno nosaukumu jau izteicās. Pēc analoģijas var arī Ventspils ostu," ironiski uzrakstīja Žogole, pievienoja video, kurā Rīgas mērs saka, ka viņam esot piedāvājums pārdēvēt Rīgas Brīvostu Jaunajā konservatīvajā ostā.

​"Ventspils Atbrīvotā osta," piedāvā Marks Levensons.

​"Bezkompromisa tiesiskuma osta," raksta savu variantu Signe Bārdainais. Termins ​"bezkompromisa tiesiskum​s​" pieder Jaunās konservatīvās partijas līderim un esošajam tieslietu ministram Jānim Bordānam, kuru tur aizdomās par to, ka tieši pateicoties viņa aktīvai dalībai ASV uzlika sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

​"​Labo īstu saucam par Bordanella. Slikto par Potapovhoffa," ziņo lietotājs Laukutrollis, arī liekot saprast par Jaunās konservatīvās partijas sakariem ar šo lietu.

Atzīmēsim, ka Linkaits iepriekš paziņoja par iespējamu Ventspils ostas sadalīšanu daļās – labajā un sliktajā. Ventspils Brīvostas pārvaldes pienākumi var tikt nodoti jaunam valsts kapitāla uzņēmumam līdz gada beigām. Pēc ministra sacītā, šobrīd tiek strādāts pie Ostu likuma grozījumu piedāvājumiem, lai izveidotu jaunu valsts uzņēmumu paralēli esošajai Ventspils Brīvostas pārvaldei. Paredzēts, ka jaunā uzņēmuma pārziņā līdz gada beigām tiks nodoti sadarbības jautājumi ar nomniekiem, partneriem un finanšu operācijas.

Ziņu lente
0