Kurš atbildēs par "Viltvārdi"? Lindermans pieņem, ka viņš piedzīvo prezidenta atriebību

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grāmatā par Latvijas prezidentu Egilu Levitu "Viltvārdis" publicists Vladimirs Lindermans atrada citātus no saviem rakstiem, kur viņš "pieķer prezidentu melos saistībā ar viņa Vācijas pilsonību".

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Publicists un sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans savā Facebook lapā izteica pieņēmumu attiecībā uz krimināllietas pret viņu atjaunošanu Latvijas Ģenerālprokuratūrā.

Atgādināsim, ka iepriekš Latvijas Ģenerālprokuratūra informēja publicistu par kriminālprocesa atjaunošanu saistībā ar viņa uzstāšanos Vislatvijas vecāku sapulcē, kura notika 2018. gada martā.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas prezidents pastāstīja, cik viņam ir pilsonību un kas ir viņa vecāki

Toreiz viņam tika izvirzīta apsūdzība par trīs pantu pārkāpumiem: darbība pret valsti, nacionālā naida kurināšana un masveida nekārtību organizēšana.

Taču 2020. gada aprīlī lietu slēdza sakarā ar nozieguma sastāva trūkumu. Un pēc tam, kā jau kļuvis zināms, atvēra no jauna.

Turklāt Lindermans uzsver, ka "vecāku lietu" prokuratūra atsāka tikai attiecībā pret viņu. Lai gan pēc Vislatvijas vecāku sapulces specdienestu redzeslokā nonāca Latvijas krievvalodīgie politiķi un aktīvisti, tai skaitā Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, partijas valdes loceklis Iļja Kozirevs un publicists Aleksandrs Gapoņenko.

Lindermans sāka meklēt iemeslu savai unikalitātei un nonāca pie sekojoša minējuma.

"Es padomāju: varbūt, lieta slēpjas jaunajā Lato Lapsas grāmatā "Viltvārdis" par mūsu prezidentu Levitu? Vienā no sadaļām Lapsa plaši citē manus rakstus, kur es pieķeru prezidentu melos saistībā ar viņa Vācijas pilsonību," uzdevās ar jautājumu viņš.

Atgādināsim, ka grāmatā "Viltvārdis" Lapsa un viņa līdzautore Kristīne Bormane apgalvo, ka esošais Latvijas prezidents Egils Levits ir izdarījis maksimāli iespējamo, lai "vismaz daļēji uzdotu sevi par citu cilvēku". Pēc autoru sacītā, grāmatas pamatā ir apjomīgs dokumentu arhīvs, kurš pastāstīs lasītājiem par to, kā esošais Latvijas prezidents ir "izdomājis" sev ideoloģiski pareizu tēvu un viņa vecākus, kā arī gadiem ilgi melojis par viņiem, par savu bērnību un jaunības gadiem, par pilsonību un citiem jautājumiem.

Pie tam Lapsa stāstīja, ka vēl pirms grāmatas nonākšanas pārdošanā, viņš ar Bormani jau ir saņēmuši no Prezidenta kancelejas vadītāja Andra Teikmaņa vēstuli ar atgādinājumu par to, ka "prettiesiska personīgas informācijas iegūšana un publicēšana" Latvijā ir krimināli sodāma izdarība.

Turklāt Lapsa apgalvo, ka vērsās pie Levita ar aicinājumu, lai viņš komentē faktus, kurus atklāja žurnālisti. Taču prezidents nereaģēja uz šo lūgumu.

"Stāstā ar grāmatu Levits parādīja sevi kā pārāk aizvainojamu vīrieti un, iespējams, atriebīgu," atzīmēja savā publikācijā Lindermans, skaidrojot, ka vadoties pēc tā uzskata, ka prezidenta atriebības versija nav nepamatota.

Tomēr vērts atzīmēt, ka tas nesarūgtina publicistu. Viņš solīja sarīkot "spilgtu neaizmirstamu notikumu" gadījumā, ja "VDK ar prokuratūru kopīgiem spēkiem tomēr aizvilks lietu līdz tiesai".

Taču nevar neatzīmēt, ka Levits, kurš sākumā salīdzināja "Viltvārdi" ar literatūras atkritumiem, tomēr komentēja tajā norādītās apsūdzības intervijā Latvijas Avīzei.

Viņš pastāstīja, kas bija viņa māte, un par to, vai viņa tēvs bija vai nebija disidents, pastāstīja par savu pilsonību un centās kliedēt aizdomas attiecībā uz juridiskās izglītības trūkumu.

Ziņu lente
0