Latvijas Augstākā tiesa apglabājusi cerības par naftas tranzītu uz Baltkrieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovВерховный суд Латвийской республики
Верховный суд Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompāniju "Gomeļtransņeftj Družba" un "LatRosTrans" strīdu kompensācijas jautājumā par naftu, kas nolieta no cauruļvada, no jauna izslatīs apelācijas instances tiesa.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Latvijas Augstākā tiesa atcēlusi apelācijas instances tiesas lēmumu par summas aptuveni 67 miljonu eiro apmērā piedziņu no LatRosTrans par labu AS "Polocktransņeftj Družba". Lietu no jauna izskatīs apelācijas instances tiesa, informēja Sputnik Baltkrievija.

Augstākā tiesa secinājusi, ka Latgales apgabaltiesa, kas piesprieda kompensāciju Baltkrievijas kompānijai, atzīstot prasītāja (AS "Polocktransņeftj Družba", 2019. gadā iekļāvās kompānijā "Gomeļtransņeftj Družba" – red.) īpašumtiesības uz tehnoloģisko naftu, kas atradās LatRosTrans piederošajos naftas cauruļvados, kļūdaini pielietojusi un interpretējusi pamata tiesiskās normas, kā arī pārkāpusi procesuālās tiesiskās normas pierādījumu novērtējuma un sprieduma pamatojuma aspektā.

Вентспилс. - Sputnik Latvija
Latvijā novērtēja, cik izmaksās naftas cauruļvads uz Baltkrieviju

Tiesa norādīja, ka Latvijas Augstākā padome lēmumā no 1991. gada 24. augusta noteikusi Latvijas Republikas civilo objektu īpašumtiesības un ekskluzīvo jurisdikciju saskaņā ar teritoriālo principu.

Augstākā tiesa paskaidroja, ka tādējādi apgabaltiesai nebija pamata uzskatīt, ka PSRS laika kompānijas sadales akts, ārvalstu kompānijas akts vai citas valsts likumi, neatkarīgi no to satura, var ietekmēt īpašumtiesības, ieskaitot tehnoloģisko naftu Latvijā. Pie tam nav nozīmes tam, vai tehnoloģiskā nafta bija Baltkrievijas kompānijas bilancē.

Atgādināsim, ka Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" un Latvijas un Krievijas kompānija LatRosTrans jau septiņus gadus strīdas par to, kam pieder tehniskā nafta no konservētā padomju naftas cauruļvada Polocka-Ventspils (daļa no cauruļvada "Družba", kas bija izbūvēts cauri Latvijas teritorijai – red.).

2003. gadā Krievija pieņēma lēmumu pārtraukt naftas cauruļvada Polocka-Ventspils ekspluatāciju. 2004. gadā naftas sūknēšana uz Ventspili tika apturēta, un kopš tā laika šajā naftas cauruļvadā (Baltkrievijas teritorijā – maģistrālā naftas cauruļvada "Družba" ziemeļu atzarojums) nafta tika sūknēta tikai līdz AAS "Naftan" (Novopolockas naftas pārstrādes rūpnīca) vienu no naftas pārstrādes uzņēmumiem Baltkrievijā).

2010. gadā LatRosTrans pieņēma lēmumu nosūknēt tehnoloģisko naftu cauruļvadā Polocka-Ventspils ("Družba" daļa, kas ved cauri Latvijas teritorijai — red.). Nepieciešamību nosūknēt naftu Latvijas uzņēmums pamatoja ar apkārtējās vides apdraudējumu. Ziņots, ka naftas cauruļvadā atradās aptuveni 150 tūkstoši tonnu naftas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā.

Rezervuāri naftas produktu uzglabāšanai - Sputnik Latvija
Baltkrievija pieprasa no Lietuvas 69 miljonus eiro par nosūknēto naftu

Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" iesniedza tiesā prasību pret LatRosTrans.

8. jūnijā Latgales apgabaltiesa nolēma piedzīt no LatRosTrans 66 744 966 eiro par labu AS "Polocktransņeftj Družba" sakarā ar prasītājam piederošās naftas prettiesisku izsūknēšanu un pārdošanu.

Līdzīgu tiesvedību Baltkrievijas uzņēmums ierosināja Lietuvā ar kompāniju "Orlen Lietuva" un zaudēja prasību, nepanākot kompensāciju.

Iepriekš koncerna "Belņeftehim" pārstāvis Aleksandrs Tiščenko paziņoja, ka tiesvedība lietā par naftu, kas izsūknēta no naftas cauruļvada "Družba" iekonservētajiem iecirkņiem, rada šķērsli naftas tranzīta projekta īstenošanai uz Baltkrieviju pa minētajiem cauruļvadiem.

Ziņu lente
0