Latvijā novērtēja, cik izmaksās naftas cauruļvads uz Baltkrieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija vēlas organizēt naftas piegādes pa cauruļvadiem no Baltijas ostām, taču šāds projekts prasīs milzīgas investīcijas, daudzusējas pārrunas un ilgu darbu infrastruktūras modernizēšanai.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Krievijas un Latvijas kopuzņēmums "LatRosTrans" novērtēja finansējuma apjomu, kas varētu būt nepieciešams reversās naftas piegādes organizācijai uz Baltkrievijas NPR "Naftan" Novopolockā, vēsta izdevums naviny.by.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijai jāiegādājas 40-50% naftas Krievijā, bet pa 30% būtu iespējams importēt caur Odesas un Baltijas ostām. Baltijā izejvielu transportēšanai varētu izmantot patlaban tukšos cauruļvada "Družba" atzarojumus.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
"Pieremontēt "Družbu" un palaist reversu: Baltkrievija var atdzīvināt Ventspili

Uz "Naftan" ved divi cauruļvadi: Polocka 1 – Ventspils (517 km) un Polocka 2 – Mažeiķi (440 km). Ventspilī ir dziļūdens osta. Mažeiķos strādā uzņēmuma "Orlen Lietuva" NPR. Līdz tai nafta tiek piegādāta pa cauruļvadu (91 km) no juras termināļa Butiņģē.

Latvijā cauruļvadu Polocka – Ventspils un Polocka – Mažeiķi iecirkņus pārvalda "LatRosTrans" (34% akciju pieder "Transņeftj" meitasuzņēmumam), pa Latvijas teritoriju ved 336 un 107 km šo cauruļvadu. Lietuvas teritorijā izbūvēti 87 km cauruļvada Polocka – Ventspils un un 225 km Polocka – Mažeiķi. Tos pārvalda kompānija "Orlen Lietuva".

Naftas piegādes no Polockas uz Ventspili apturētas kopš 2002.gada, uz Mažeiķiem – no 2006.gada, tehniskā nafta no cauruļvadiem izsūknēta, pārdota, cauruļvadi aizpildīti ar inertu gāzi. Piegāžu atjaunošanai  nāksies vispirms aizpildīt tos ar naftu un uzbūvēt sūkņu stacijas, kas varēs pārsūknēt naftu reversā.

Прибор учета на месторождении нефти - Sputnik Latvija
Latvijai nekas nav ticis: Polija gatava nodrošināt naftas reversu Baltkrievijai

"LatRosTrans" vērtē, ka naftas cauruļvadu modernizācija varētu ilgt divus gadus. Investīciju apjoms būs atkarīgs no naftas apjoma, ko plānots pārsūknēt uz NPR Novopolockā.

90.gadu beigās no Polockas uz Ventspili tika pārsūknēti 16-17 miljoni tonnu Krievijas naftas gadā. Šiem nolūkiem tika izmantotas četras sūkņu stacijas: Polockā, Skrudalienā, Biržos un Džūkstē.

"Var uzstādīt jūras krastā vienu sūkni, un, ja tankkuģi pienāks vienmērīgi, gadā var pārsūknēt 6 miljonus tonnu naftas. Ja tankkuģi tiks pievesti, kā pagadās, iespējams, būs jaieslēdz divi sūkņi uzreiz. 100-120 miljoni dolāru – jāvadās ir no tāda skaitļa," teica "LatRosTrans" pārstāvji.

Pārrunas par projektu rit ar Baltkrieviju no 2016.gada, portālam pastāstīja informēts sarunbiedrs. Viņš atklāja, ka Baltkrievija vērsusies vairākkārt, tai iesniegta tehniskā informācija, taču tālāk sarunas nav turpinājušās.

"Notika provizoriski darbi šajā virzienā. Cits jautājums, ka naftas cauruļvads tika būvēts, ņemot vērā padomju realitāti. Tagad situācija ir citāda, tāpēc nāksies reanimēt esošo infrastruktūru saskaņā ar mūsdienu vajadzībām un iespējām un ņemot vērā visu pušu intereses," konstatēja koncerna "Belņeftehim" preses sekretārs Aleksandrs Tiščenko.

Товарный поезд - Sputnik Latvija
Atkal garām Latvijai: Baltkrievija atradusi jaunu naftas tranzīta maršrutu

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, Līdz šim Baltkrievija iegādājās naftu tikai Krievijā. 2019.-2024. gg. Krievijā tiek īstenots tā saucamais nodokļu manevrs naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski minimizēt naftas eksporta nodevas un palielināt tās ieguves nodokļa likmi. Šī iemesla dēļ, domājams, naftas cena Baltkrievijai pieaugs. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi seši gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru.

Pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0