Baltkrievija pieprasa no Lietuvas 69 miljonus eiro par nosūknēto naftu

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasRezervuāri naftas produktu uzglabāšanai
Rezervuāri naftas produktu uzglabāšanai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Orlen Lietuva" izsūknējusi no natfas cauruļvada "Družba" tehnoloģisko naftu, ko uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" uzskata par savējo. Baltkrievijas puse vērsusies tiesā.

RĪGA, 28. aprīlis - Sputnik. Baltkrievijas kompānija "Polocktransņeftj Družba" (tas ir Baltkrievijas naftas un ķīmijas koncerna "Belņeftehim" uzņēmums) tiesā cenšas panākt no Lietuvas uzņēmuma "Orlen Lietuva" kompensāciju 68,9 miljonu eiro apmērā par naftu, kas glabājās 2006. gadā slēgtajā naftas cauruļvada "Družba" iecirknī Lietuvā, informē naviny.by.

29. martā Šauļu apgabala tiesa noraidīja Baltkrievijas kompānijas prasību pret uzņēmumu "Orlen Lietuva", ņemot vērā iztecējušo noilguma laiku, taču Baltkrievijas puse var pārsūdzēt šo lēmumu Lietuvas Apelācijas tiesā.

"Polocktransņeftj Družba" uzskata, ka tehnoloģiskā nafta, kas glabājās 2006. gadā slēgtajā naftas cauruļvada "Družba" iecirknī Lietuvā un nepieciešana cauruļvada darbības nodrošināšanai, ir tās īpašums. Savukārt "Orlen Lietuva" 2015. gadā "apkārtējās vides aizsardzības apsvērumu dēļ" izsūknēja naftu no cauruļvada Lietuvas teritorijā, nesaskaņojot jautājumu ar Baltkrieviju un neapmaksājot naftu.

Strīds Latvijā

Līdzīga problēma radusies starp "Polocktransņeftj Družba" un Latvijas kompāniju LatRosTrans. 2010. gadā LatRosTrans pieņēma lēmumu nosūknēt tehnoloģisko naftu cauruļvadā Polocka-Ventspils ("Družba" daļa, kas ved cauri Latvijas teritorijai — red.). Nepieciešamību nosūknēt naftu Latvijas uzņēmums pamatoja ar apkārtējās vides apdraudējumu. Ziņots, ka naftas cauruļvadā atradās aptuveni 150 tūkstoši tonnu naftas aptuveni 50 miljonu eiro vērtībā.

Baltkrievijas uzņēmums "Polocktransņeftj Družba" iesniedza tiesā prasību pret LatRosTrans. Divas Latvijas tiesu instances atzina, ka nafta cauruļvadā Polocka-Ventspils nav Baltkrievijas kompānijas īpašums. Pēc tam sekoja negaidīts Augstākās tiesas lēmums par to, ka abās iepriekšējās instancēs, iespējams, kļūdaini interpretēti 90. gadu sākumā parakstītie dokumenti. Tiesa Latvijā nonāca pie slēdziena, ka, saskaņā ar Aktu par Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā izvietoto īpašumu sadali, nafta pieder Novopolickas naftas transporta uzņēmumam "Družba", kas vēlāk tika pārveidots par AAS "Polocktransņeftj Družba". Tiesvedība turpinās.    

Ziņu lente
0