Lietuvas "zemnieku" līderis atvainojās Latvijai

© Lietuvos Respublikos SeimasЛидер "Союза крестьян и зеленых Литвы" Рамунас Карбаускис
Лидер Союза крестьян и зеленых Литвы Рамунас Карбаускис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdošās partijas līderis izskaidroja deputāta apsūdzības pret Latviju ar opozīcijas centieniem kļūt redzamākiem gaidāmo parlamenta vēlēšanu fonā.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Valdošās partijas "Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība" (LZZS) līderis Ramūns Karbausks atvainojās par opozīcijas deputāta apsūdzībām pret Latvijas enerģētiķiem, raksta Sputnik Lietuva.

Lietuvas Seima deputāts no partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" (TS-LKD) Žigimants Paviļonis apsūdzēja Latvijas enerģētiku "darbā Krievijas labā" sakarā ar Latvijas nolūkiem pirkt BelAES elektroenerģiju.

Karbausks pauda nožēlu, ka opozīcija konstruktīva dialoga vietā "izvēlas aizvainot Latviju", un palūdza piedošanu par kolēģiem no Seima "par bezatbildīgiem paziņojumiem pret Latviju un tās tautu".

"Šorīt vēstulē es vērsos pie Latvijas vēstnieka Induļa Bērziņa kunga pēc tam, kad konservatoru pārstāvis Paviļonis, sniedzot interviju Latvijas medijiem, apsūdzēja Latviju tajā, ka tā pārdevusi Viļņu Maskavai, un paziņoja, ka, uzvarot vēlēšanās, konservatori nāks pie varas un "visai tautai izveidosies slikts stereotips par latviešiem, kuri mūs ir pārdevuši Maskavai"," uzrakstīja politiķis Facebook.

Karbausks piebilda, ka politiķi, kuri pārstāv LZZS, lepojas un ir priecīgi par abu republiku draudzīgajām attiecībām un to sadarbību nacionālās drošības, ekonomikas, kultūras un citās jomās.

Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima deputāts apsūdz Latvijas enerģētiķus "darbā Krievijas labā"

Turklāt "zemnieku" līderis atzīmēja, ka, izvēloties šādu ceļu, opozīcija cenšas kļūt pamanāmāka parlamenta vēlēšanu gaidās. Viņš nosauca par necienīgiem un bezatbildīgiem centienus iesaistīt kaimiņus priekšvēlēšanu cīņā.

"Ja mūs vairs neizbrīna pastāvīgās apsūdzības un retorika, kas tiek izplatītas no opozīcijas tribīnes, tad Latvijas kolēģus tam bija nepatīkami jāpārsteidz, jo apsūdzības sadarbībā ar Maskavu un draudi ir nopietni un var gūt nopietnas sekas ne tikai mūsu valstu diplomātiskajās attiecībās, bet arī citās nozarēs, kur valstis sadarbojas," uzrakstīja Karbausks.

Pēdējā laikā Paviļonis apsūdzēja arī Lietuvas enerģētikas ministru Žigimantu Vaičūnu par to, ka viņš it kā piedāvājot Viļņai savienību ar Krieviju.

BelAES būvniecība

Baltkrievija ar "Rosatom" līdzdalību būvē atomstaciju Grodņas apgabalā, apmēram 50 km attālumā no Viļņas. Maija sākumā objekts saņēma kodoldegvielu pirmajam energoblokam.

Lietuva iebilst pret projektu, apgalvo, ka BelAES "apdraud" Baltijas valstis, un iebilst pret objekta ražotās elektroenerģijas eksportu. Lietuva aicina kaimiņvalstis neiepirkt elektrību no AES.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Elektrības cenas Eiropā: Latvija ir saraksta autsaideros

Daudzi eksperti uzskata, ka Viļņas pretestība BelAES jautājumā saistīta nevis ar jautājuma tehnisko vai ekoloģisko aspektu vai drošību, bet gan ar "aizvainojumu" par Ignalinas AES zaudējumu un bažām zaudēt savas visnotaļ vājās pozīcijas enerģētikas tirgū.

Tikmēr Latvijas, kā arī Igaunijas, varasiestādes joprojām nav paudušas skaidru atteikšanos no BelAES enerģijas iepirkumiem nākotnē. Saskaņā ar daudzu ekspertu vērtējumu, Rīga un Tallina nevēlēsies atņemt sev lētu elektrību Lietuvas politisko ambīciju dēļ.

Minskā vairākkārt ir uzsvēruši, ka stacija ir droša, un to apstiprinājuši starptautiskie eksperti. Baltkrievijas Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka viņam BelAES drošuma jautājums ir svarīgāks, nekā Lietuvai, Polijai vai Vācijai, jo šī projekta nozīme valsts drošības nodrošināšanā un ekonomikā ir "vienkārši kolosāla".

Ziņu lente
0