Lietuvas Seima deputāts apsūdz Latvijas enerģētiķus "darbā Krievijas labā"

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas Seima deputāta domām, Rīgai par savu galveno interesi ir jāuzskata elektrotīklu sinhronizācija ar kontinentālo Eiropu.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Lietuvas Seima deputāts no partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" (TS-LKD) Žigimants Paviļonis apsūdzēja Latvijas enerģētiku "darbā Krievijas labā".

Paviļonis kopā ar Seima kolēģiem iepriekš sarīkoja pie Latvijas vēstniecības Viļņā piketu ar mērķi pārliecināt Latviju nepirkt elektroenerģiju no BelAES un tikās ar Latvijas vēstnieku Induli Bērziņu, kurš solīja nodot solidaritātes pieteikumu Latvijas ārlietu ministram.

Taču kopš tā brīža Paviļonis ir līdz galam vīlies Latvijas enerģētiķos, paziņoja viņš savā Facebook lapā.

"Daudziem ir grūti paziņot faktu, ka karalis ir pliks, taču es varu atkārtot: šogad Latvijas enerģētiķi strādā Krievijas labā. Mūsu augstākie ierēdņi un esošie pārrunu dalībnieki bieži mīl uzsvērt Baltijas valstu vienotību, lai arī kas nenotiktu, taču šoreiz ir skaidrs, ka pārrunu dalībnieki no Latvijas pārstāv Krievijas enerģētiskās intereses, savukārt [Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants] Vaičūns piedāvā mums savienību ar Krieviju," uzrakstīja deputāts.

Pēc viņa sacītā, savās sarunās ar Latvijas politiķiem un diplomātiem, kā arī piketā pie Latvijas vēstniecības Viļņā, viņš skaidri norādīja, ka patiesās Latvijas intereses ir elektrotīklu sinhronizācijā ar kontinentālo Eiropu, nevis BelAES enerģijas nokļūšanā Baltijas tirgū. Pēc Paviļoņa domā, Baltkrievijas elektroenerģija apturēs Baltijas sinhronizāciju un iziešu no BRELL, un tieši to "mērķtiecīgi cenšas panākt" Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

TS-LKD kopumā un atsevišķi Paviļonis ir zināmi ar savu agresīvo un skarbo retoriku attiecībā pret BelAES un Krieviju.

Turklāt Paviļonis pēdējā laikā aktīvi uzbrūk Lietuvas Enerģētikas ministrijas vadītājam Žigimantam Vaičūnam, pieprasot viņam atkāpties no pārrunām par Astravjecas AES enerģijas nonākšanu Lietuvas teritorijā. Pēc deputāta apgalvojumiem, ministrs aizstāv pozīciju, kura Lietuvai nav labvēlīga.

BelAES būvniecība

Baltkrievija ar "Rosatom" līdzdalību būvē atomstaciju Grodņas apgabalā, apmēram 50 km attālumā no Viļņas. Maija sākumā objekts saņēma kodoldegvielu pirmajam energoblokam.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Augustā BelAES pados strāvu tīklā, Baltija nav vienojusies par boikotu

Lietuva iebilst pret projektu, apgalvo, ka BelAES "apdraud" Baltijas valstis, un iebilst pret objekta ražotās elektroenerģijas eksportu. Lietuva aicina kaimiņvalstis neiepirkt elektrību no AES.

Daudzi eksperti uzskata, ka Viļņas pretestība BelAES jautājumā saistīta nevis ar jautājuma tehnisko vai ekoloģisko aspektu vai drošību, bet gan ar "aizvainojumu" par Ignalinas AES zaudējumu un bažām zaudēt savas visnotaļ vājās pozīcijas enerģētikas tirgū.

Tikmēr Latvijas, kā arī Igaunijas, varasiestādes joprojām nav paudušas skaidru atteikšanos no BelAES enerģijas iepirkumiem nākotnē. Saskaņā ar daudzu ekspertu vērtējumu, Rīga un Tallina nevēlēsies atņemt sev lētu elektrību Lietuvas politisko ambīciju dēļ.

Ziņu lente
0