Elektrības cenas Eiropā: Latvija ir saraksta autsaideros

CC0 / pxhere / Счетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar veikto pētījumu, vidējās algas un elektroenerģijas tarifu attiecība neļauj Latvijas iedzīvotājiem pirkt vairāk par 5000 kilovatstundu elektroenerģijas mēnesī.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Saskaņā ar valstu reitingu pēc elektroenerģijas pieejamības iedzīvotājiem, Krievija ieņem 11. vietu. Krievijas iedzīvotāji ar vidējo algu var apmaksāt 12,8 tūkstošus kilovatstundu, raksta "Večerņaja Moskva".

Газовая плита - Sputnik Latvija
Igaunija sakarā ar krīzi samazinājusi iedzīvotājiem gāzes un elektroenerģijas cenas

Savukārt Latvija pēc šī rādītāja atrodas autsaideros kopā ar Rumāniju un Melnkalni, kur iedzīvotāji ir spējīgi apmaksāt ne vairāk par 5000 tūkstošiem kilovatstundu elektroenerģijas mēnesī.

Tiek ziņots, ka vispieejamākā elektroenerģijas Eiropā ir Lihtenšteinā. Ar vidējo algu šīs valsts iedzīvotāji var apmaksāt vairāk nekā 32 tūkstošus kilovatstundu mēnesī. Eksperti paskaidroja, ka Lihtenšteina nodrošinājusi sev pirmo vietu valstu sarakstā ar vispieejamāko elektrību iedzīvotājiem pateicoties augstajām algām un salīdzinoši zemiem elektrības tarifiem.

Tāpat līderu skaitā ir Islande, Norvēģija, Luksemburga un Nīderlande.

Ja neņem vēra vidējo algu, tad viszemākie elektroenerģijas tarifi ir Kazahstānā, Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā. Savukārt visdārgākā elektroenerģija ir Dānijā, Vācijā, Beļģijā, Īrijā un Spānijā.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Ātra atteikšanās no tirdzniecības ar trešajām valstīm Latvijai draud ar elektroenerģijas cenu būtisku pieaugumu

Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atklāti atzina, ka elektroenerģijas iepirkumi no trešajām valstīm Latvijai ir glābiņš. Ja iespēja iegādāties elektroenerģiju tādā veidā pēkšņi pazustu, elektrības cenas Latvijā tūlīt pieaugtu par 15%.  

Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Pretēji cerībām: elektroenerģijas cena Baltijas valstīs joprojām pieaug

"Ja mēs šobrīd tā ātri un kā ar nazi nogrieztu tirdzniecību ar elektrību ar trešajām pasaules valstīm... Pēc mūsu aplēsēm, tas varētu sadārdzināt elektrības cenas šeit pat uz vietas Latvijā līdz pat 15%," konstatēja ministrs.

Turklāt viņš atzīmēja, ka elektrības cenas ir ražotāju viena no lielākajām un svarīgākajām  izmaksām. Un tas būtu papildu slogs, ko Latvijas varas noteikti negrib viņiem uzkraut.

Baltijas valstis izstrādājušas vienošanos par elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm līdz 2025. gadam, kad Latvija, Igaunija un Lietuva izstāsies no BRELL. Tajā Latvija un Igaunija atzīst Lietuvas tiesības nepirkt elektroenerģiju no BelAES, savukārt Lietuva – to tiesības pirkt šo elektroenerģiju.

Ziņu lente
0