Viedoklis

Nekā personīga. Kā ASV palīdzēja Krievijai uzvarēt naftas karā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasТанкеры с нефтью в Краснодарском крае
Танкеры с нефтью в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūnijā ASV naftas pārstrādes rūpnīcas saņems aptuveni 9 miljonus barelu naftas no Krievijas – divreiz vairāk nekā martā.

Par to, kāpēc ASV pat tirgus pārsātinājuma apstākļos nevar iztikt bez piegādēm no Krievijas, portālā RIA Novosti pastāstīja Maksims Rubčenko.

Rekordliels iepirkums

Navigācijas portālu Marinetraffic un Vesselfinder dati liecina, ka patlaban Amerikas krastiem tuvojas desmit tankkuģi ar Krievijas naftu: astoņi – no Ustjlugas, divi – no Novorossijskas. Tie ir Aframax klases kuģi un var uzņemt līdz 900 tūkstošus barelu naftas. Tātad līdz mēneša beigām Savienotās Valstis saņems līdz 9 miljonus barelu Urals markas naftas – rekords deviņu gadu laikā.

Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, kāpēc ASV pieprasa "visstingrākās sankcijas vēsturē" pret Krieviju

Atgādināsim, ka amerikāņu lielākās NPR nevar strādāt ar vieglo naftu, kas tiek iegūta Teksasas rietumos un slānekļa atradnēs. Šie uzņēmumi projektēti darbam ar sērainajām naftas šķirnēm, tāpēc vieglā nafta ir jāsajauc ar smago. To agrāk pirka Venecuēlā.

Taču pērnā gada janvārī Donalds Tramps ieviesa sankcijas pret Karakasu. Rezultātā Venecuēlas naftas eksports saruka par 32% - līdz 1,001 miljonam barelu diennaktī. Lauvas tiesu šī apjoma iepērk Ķīna, bet NPR Meksikas līcī un ASV austrumu piekrastē saskārās ar bēdīgu perspektīvu – tām draudēja apstāšanās izejvielu trūkuma dēļ.

Lai izvairītos no katastrofas, amerikāņi pievērsās Urals markas naftai no Krievijas. Pērnruden Krievija pat ieņēma otro vietu pēc Kanādas energonesēju eksporta ziņā uz ASV, apsteidzot Meksiku un Saūda Arābiju.

No šīs puses negaidīja

Speciālisti atzīmēja, ka ASV izmantoja naftas cenu lejupslīdi aprīlī, kad Urals kotējums kritās līdz 12 dolāriem par barelu, lai krasi palielinātu iepirkumus. Taču arī Krievija ir ieguvējos.

Pēc OPEC+ neveiksmīgās sēdes martā Saūda Arābija nolēma "sodīt Maskavu par ietiepību" – appludināt tirgus ar lētu naftu. Rijāda pārgāja pie "maksimālas ieguves politikas": valdība uzdeva Saudi Aramco palielināt eksportu par trešo daļu, no 9,7 līdz 12,3 miljoniem barelu diennaktī.

Станок-качалка  - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Izskatās, ka krievi uzvar naftas karā"

Vienlaikus Saūda Arābija sāka nežēlīgu dempingu Eiropas tirgos, tiekdamās sagraut Krievijas pozīcijas: piedāvāja izejvielu par 10,25 dolāriem zemāk par Brent markas kotējumu biržā. Rezultāts līdztekus naftas kotējumu kritumam – naftas glabātavas visā pasaulē bija pārpildītas. Marta beigās treideri vairs nevarēja atrast Eiropā pircējus Krievijas naftai pat par rekordzemām cenām. Arī Krievijā gluži reāla kļuva pārpildītu naftas glabātavu un apturētu urbumu perspektīva.

Amerikāņi palīdzēja Krievijas naftas nozarei pārdzīvot smagāko cenu kara periodu. Atradnes apturēt nevajadzēja. Vēl vairāk, pateicoties pieprasījuma pieaugumam aprīļa beigās, Urals pasaules tirgū pirmo reizi kopš ilgiem gadiem kotējās dārgāk nekā Brent.

Acīmredzams uzvarētājs

Galu galā Krievija no naftas kara iznāca ar vismazākajiem zaudējumiem. Galvenais – izdevās izvairīties no urbumu apturēšanas laikā, kad tajās pašās ASV, saskaņā ar Baker Hughes datiem, strādājošo naftas urbšanas iekārtu skaits kopš gada sākuma samazinājies gandrīz par 70%: no 677 līdz 206 (dati par 5. jūniju). Tas ir minimālais rādītājs kopš 2008.-2009. gg. globālās krīzes laikiem.

Savukārt Saūda Arābija par dempingu bija spiesta maksāt ar milzīgiem zaudējumiem. "Mēs pārciešam nopietnu krīzi, kādu neesam redzējuši ne reizi mūsdienu vēsturē, - maijā atzina karalistes finanšu ministrs Muhameds al Džadāns. – Problēmas naftas tirgū novedušas pie ienākumu sarukuma un tāda spiediena pret valsts finansēm, ka ar to grūti tikt galā bez kaitējuma makroekonomikai vidēja termiņa un ilgtermiņa perspektīvā."

No 1. jūnija Saūda Arābijas Finanšu ministrija īsteno valsts finanšu optimizāciju gandrīz par 30 miljardiem dolāru. Atceltas iztikas minimuma izmaksas mazturīgajiem, trīskārt palielināts PVN – no 5 līdz 15%.

Заседание ОПЕК в Вене - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tūkstoš dolāri par barelu": amerikāņu plāns šokējis naftas tirgu

Eksperti uzskata, ka jūlijā Krievijas naftas pieprasījums joprojām pieaugs. Pirmkārt, OPEC+ dalībnieki pagarināja naftas ieguves ierobežojumus līdz augustam, ko lielākā daļa valstu pārsvarā nodrošina uz smago, mazvērtīgo naftas marku rēķina.

Otrkārt, pamazām atceļot karantīnas ierobežojumus, dīzeļdegvielas pieprasījums pieaug ātrāk nekā benzīna pieprasījums. Taču smagās markas dod vairāk dīzeļdegvielas.

Vienlaikus Urals kotējums šonedēļ pārsniedza 42,4 dolāru par barelu un sasniedza līmeni, kas iekļauts šī gada federālajā budžetā. Tātad Krievija jau atgūst naftas karā ciesto kaitējumu, atšķirībā no galvenajiem konkurentiem.

Ziņu lente
0