Viedoklis

"Izskatās, ka krievi uzvar naftas karā"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezprecedenta situācija ar negatīvām naftas cenām neko daudz neizsaka par naftas tirgus nākotni, taču pietiekami daiļrunīgi liecina, kā naftas tirgus koriģēs Amerikas slānekļa kompāniju ambīcijas, kas nevēlējās sadarboties ar "naftas alianses" OPEC+ dalībvalstīm.

Par to, ka naftas cenas var izrādīties "negatīvajā zonā" un sekas var būt ārkārtīgi smagas, banku analītiķi (arī vadošo Amerikas un Eiropas banku analītiķi) brīdināja jau pirms mēneša. Pat medijos tika aktīvi apspriests tas, ka bezprecedenta ieguves lejupslīde, ko maijā sāks Saūda Arābija, Krievija un citi OPEC+ darījuma dalībnieki, izrādīsies nepietiekami, lai izlīdzinātu naftas cenas īstermiņa perspektīvā, un to stabilizācijai koronavīrusa pandēmijas apstākļos ir nepieciešama sadarbība no Amerikas naftas sektora puses, portālā RIA Novosti stāsta Ivans Daņilovs.

Taisnības labad jāatzīmē, ka gan Amerikas ierēdņu (piemēram, Teksasas naftas nozares regulēšanas komisijas ierēdņu), gan pašu slānekļa kompāniju vadītāju un īpašnieku vidū atradās veselā saprāta piekritēji, kuri piedāvāja oficiāli un neoficiāli organizēt ieguves samazināšanu vienlaikus OPEC+ darījuma noslēgšanai vai pēc tā noslēgšanas, lai pārliecinātu skeptiķus, ka Saūda Arābijas un Krievijas naftas kompānijas neizmantos Amerikas vājību.

Taču veselā saprāta un skaidra aprēķina piekritēji izrādījās mazākumā, savukārt ASV enerģētikas ministrs G20 "virtuālajā samitā" paziņoja, ka naftas ieguvi ASV regulēs tirgus un līdz 2020. gada beigām, atkarībā no tā, kāds prognozēšanas modelis izrādīsies pareizs, ieguve "brīvprātīgi piespiedu kārtā" nokritīs par diviem vai trim miljoniem barelu diennaktī. Šāds sarukums būs līdzvērtīgs aptuveni ceturtās daļas ASV iegūtās naftas aiziešanai no tirgus.

Pašā ASV enerģētikas ministra paziņojumā G20 samitā svarīgākie bija nevis skaitļi (domājams, nav iespējams aprēķināt, kāda daļa ieguves ASV tiks iznīcināta līdz 2020. gada beigām), bet gan tas, kā viņš piedāvā regulēt ieguvi. Vašingtonas amatpersona apgalvoja, ka to darīs tirgus, un tas, piemēram, absolūti apmierināja Saūda Arābiju, pašreizējo G20 grupas priekšsēdētāju. Lieta tāda, ka Saūda Arābijas un Krievijas naftas ieguves uzņēmumi, tāpat kā ierēdņi, atšķirībā no daudziem pseidoekspertiem, kuri klāstīja par "ASV uzvaru pār OPEC", lieliski aptver, kā izskatīsies ieguves piespiedu samazināšanas "tirgus" mehānisms.

Заседание ОПЕК в Вене - Sputnik Latvija
Nosaukti OPEC+ jaunā darījuma parametri

Tas izskatīsies aptuveni kā regulāra (nepieciešamības gadījumā – katru mēnesi) cenu katastrofa Amerikas naftas nākotnes līgumu tirgū. Ar iespējamu negatīvo cenu atkārtošanos, ko izraisīs gan Amerikas naftas tirgus konstrukcijas īpatnības, gan arī (jo īpaši!) Amerikas slānekļa kompāniju rīcība – tās pat attiecībās ar federālajām varasiestādēm un Teksasas valsts regulatoriem "nevēlējās risināt jautājumu kā labāk, un iznāca kā sliktāk".

Amerikas bankas Goldman Sachs analītiķis Damjens Kurvalens, kurš viens no pirmajiem jau pirms dažām nedēļām prognozēja negatīvo naftas cenu varbūtību, tai skaitā ASV, skaidro, kas notika (citāts no ZeroHedge): "Maija WTI markas naftas nākotnes līgums Čikāgas preču biržā beidzas rīt, 21. aprīlī. Ikvienam garās pozīcijas turētājam (naftas pircējs, kurš neslēgs līgumu līdz šim datumam, jeb nepārdos to tirgū – red. piez.) pēc tam būs jāpieņem jēlnaftas piegāde Kušingā maija mēnesī (vai nu padodot nozīmētajā cauruļvadā vai krātuvē, vai nu caur "pārvešanu krātuves ietvaros").

Tas nozīmē, ka investors, kurš noslēdza WTI maija līgumu, būs spiests pārdot šo pozīciju (par jebkādu cenu) līdz 21. aprīlim, lai izvairītos no akūtas vajadzības meklēt vietu naftai Kušingas krātuvē, kura tobrīd, visticamāk, būs pilna (tā jau bija par 77% aizpildīta pagājušajā piektdienā, tātad vietas deficīts krātuvē saglabāsies līdz maija pirmajai nedēļai)."

Lokālā loģistikas un uzglabāšanas katastrofa, kuras izraisīja slānekļa kompāniju vēlme "iegūt līdz beigām", noveda ne tikai pie naftas cenu sabrukuma aprīļa beigās un maija sākumā, bet arī naftai, kas tiks piegādāta jūnijā un jūlijā, lai gan šīs cenas krituma apmērs vēl nav tik iespaidīgs, vismaz cenas joprojām ir pozitīvas. Daudzām Amerikas kompānijām naftas piegādes cenas pircējiem ir saistītas tieši ar šo nākotnes līgumu, pat apstākļos, ja nafta netiek piegādāta Kušingā, tāpēc nopietnas problēmas izjutīs liela daļa Amerikas ieguves kompāniju. Tās radīs ne tikai pašreizējās negatīvās cenas, bet arī strauji krītošās cenas viena vai divu tuvāko mēnešu laikā, turklāt nebūs perspektīvu iesūknēt naftu cauruļvadā vai atrast tai uzglabāšanas vietu. Līdzīgas problēmas lielākā vai mazākā mērā būs vērojamas arī citviet pasaulē, taču diez vai kaut kur zaudējumi būs salīdzināmi ar stāvokli ASV, kur naftas kompānijas masveidā cieš pašu ambīciju dēļ.

Atgriežoties pie jautājuma par to, kurš un kā uzvar naftas karā, var atzīmēt skumjos Kanādas Karaliskās bankas un cienījamās konsultāciju kompānijas Rystad Energy aprēķinus, ko apkopoja Financial Post Kanādas izdevuma žurnālisti:

Прибор учета на месторождении нефти - Sputnik Latvija
Tramps atteicies koordinēt naftas ieguves samazināšanu ar OPEC+

"Kurš uzvarēs? Piespiedu samazinātā naftas ieguve Ziemeļamerikā var būt piecas reizes augstāka, nekā OPEC valstīs… Ziemeļamerikas naftas ieguves kompānijas ir sagrautas, jo, domājams, naftas plūdi saglabās zemas cenas ilgāk (nekā gaidīts – red. piez.). RBC Capital Markets sagaida, ka slānekļa naftas ieguve ASV samazināsies par 1,5 miljoniem barelu dienā… Turpretim, OPEC ieguves kompāniju vidū tikai Irāka būs spiesta papildus samazināt ieguvi par 300 000 barelu diennaktī, savukārt Venecuēla – par 275 000 barelu diennaktī. Pagaidām, šķiet, Krievija un Saūda Arābija uzvar karā par tirgus daļu. Taču uzvara tām izmaksā dārgi, jo vairums OPEC valstu zināmā mērā ir atkarīgas no augstām naftas cenām… Kopumā ieguve Ziemeļamerikā var samazināties par 2,64 miljoniem barelu diennaktī šogad, savukārt OPEC (papildu piespiedu – red. piez.) samazinājums sastāda ap 575 000 barelu diennaktī, saskaņā ar datiem, kas saņemti no RBC un Rystad."

Donalds Tramps jau sola kaut kā palīdzēt slānekļa kompānijām, taču to viņš solīja arī iepriekš, tikai viņam neko neļāva darīt viņa politiskie oponenti ASV Kongresā, kuru vidū dažs labs atklāti triumfē un priecājas par masveida naftas kompāniju darbinieku atlaišanu un naftas cenu sabrukumu. Naftas tirgus cenu konjunktūru tuvākajiem mēnešiem paredzēt nav iespējams, tomēr epidēmija reiz beigsies. Tad atjaunosies pieprasījums un augs cenas. Taču līdz tam blrīdim, prātīgi norāda rietumu analītiķi, ievērojama daļa ASV un Kanādas naftas ieguves kompāniju vienkārši neizdzīvos.

Ziņu lente
0