Problēmu rada HIV, nevis Covid-19: Latvija ieņem pirmo vietu ES vīrusa izplatības ziņā

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasЭкспресс-тестирование на ВИЧ, архивное фото
Экспресс-тестирование на ВИЧ, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc koronavīrusa epidēmijas beigām Latvijā sagaidāms HIV inficēto skaita pieaugums, jo ārkārtējās situācijas režīmā analīžu iespējas bija ierobežotas.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Latvija vēl joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā HIV inficēto skaita ziņā no iedzīvotāju kopskaita – 18 inficētie uz simt tūkstošiem iedzīvotāju, paziņoja organizācijas AGIHAS valdes priekšsēdētājs Andris Veikenieks.

Viņš atgādināja, ka citās Eiropas valstīs uz simt tūkstošiem iedzīvotāju fiksēti vidēji pieci HIV inficētie.

Covid-19 epidēmijas laikā Veikenieks vēlētos piesaistīt sabiedrības uzmanību HIV un koronavīrusa paralēlēm. Viņš atzīmēja, ka ikviena jauna un nepazīstama infekcija rada bailes, pēc tam notiek gan pašas slimības, gan tās rezultātā cietušo cilvēku stigmatizācija. Tā dāvā pamatu diskriminācijai sabiedrībā.

Donoru asinis laboratorijā - Sputnik Latvija
Jauniešu vidū Latvijā strauji izplatās HIV

Valdības darbības darbā ar HIV/AIDS slimniekiem koronavīrusa pandēmijas apstākļos Veikenieks vērtēja atzinīgi, jo darbojās attālinātie veselības aprūpes pakalpojumi. Vienlaikus pandēmijas periodā bija ierobežotas iespējas nodot cilvēka imūndeficīta vīrusa primāros testus, un gaidāms slimības pieaugums.

Dati par 2018.gadu liecina, ka Latvijā reģistrēti 7669 HIV gadījumi, 2018.gadā konstatēti 326 jauni gadījumi.

Aptuveni 30% HIV inficēto Latvijā – nepilni divi tūktoši cilvēku nezin, ka ir slimi. Pirms desmit gadiem HIV tika uzskatīts par narkomānu un homoseksuālistu slimību, bet šodien riska grupā ir gandrīz visa valsts.

Iepriekš vēstīts, ka saskaņā ar  Pētījuma "HIV inficēto stigmatizācijas indekss" dati liecina, ka 18% slimnieku Latvijā slēpj HIV diagnozi no savas ģimenes, 24% neko nestāsta draugiem, 92% nesniedz informāciju darba devējiem. Pie tam 26-43% aptaujāto atzina, ka HIV statusa dēļ jūtas vainīgi, mazāk pārliecināti par sevi, atsakās no attiecību veidošanas un sabiedrisko pasākumu apmeklēšanas.

Ziņu lente
0