Bogovs: dažs labs Latvijā uzskata, ka nupat jau uzvarēs Krieviju Otrajā pasaules karā

© Sputnik / Sergey MelkonovИсторик Влад Богов
Историк Влад Богов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Citas uzvaras tiem, kuri runā par "padomju okupāciju", nav paredzamas, savukārt bezgalīgajā rusofobajā karā var arī turpmāk pelnīt politiskos punktus, norādīja vēsturnieks Vlads Bogovs.

RĪGA, 19. maijs – Sputnik. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš nosauca 1945.gada 9.maiju par dienu, kad sākās 50 gadus ilgā Padomju Savienīas okupācija, vēstīja bb.lv. Kariņš pārmeta "vēstures ignorēšanu" tiek Latvijas iedzīvotājiem, kuri svinēja Uzvaras dienu 9.maijā.

Notikumi, ko mūsdienu Latvija dēvē par "padomju okupāciju", nenotika 1945.gadā, norādīja vēsturnieks no Latvijas Vlads Bogovs.

Почему День Победы взбесил власти Латвии? Линдерман о празднике без зацепок - Sputnik Latvija
Video
Kāpēc Uzvaras diena satracinājusi varasvīrus? Lindermans par svētkiem "bez piekasīšanās"

"1940.gada jūlijā Latvija brīvprātīgi, bez jebkādas pretošanās iestājās Padomju Savienībā. Ne no varas, ne sabiedrības puses nebija nekādu pretenziju, ka tām izvirza ultimātu. Pēc būtības, tā bija Latvijas valsts izvēle 1940.gadā. 1945.gadā Latvija bija Padomju Savienības teritorija, kas to likumīgi atbrīvoja no hitleriskajiem okupantiem un sāka ar to pilntiesīgi rīkoties," Bogovs konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Vēsturnieks atzīmēja, ka zināmai sabiedrības daļai Latvijā Otrais pasaules karš vēl nav beidzies.

"Šie ļaudis uzskata, ka nupat jau uzvarēs Krieviju, un ar izteikumiem par "padomju okupāciju" vēlas veicināt šo "uzvaru". Citas uzvaras nav gaidāmas, bet rusofobais karš ir bezgalīgs, tajā var arī turpmāk pelnīt politiskos punktus," uzsvēra vēsturnieks.

Milzīgs skaits iedzīvotāju svinēja Uzvaras pār fašismu 75.gadskārtu. Desmitiem tūkstošu cilvēku Rīgā atnesa ziedus pie Uzvaras pieminekļa. Atbilstoši ierobežojošajiem pasākumiem, kas ieviesti valstī koronavīrusa izplatības fonā, ziedi tika nolikti individuāli. Un tomēr, kā atzīmēja žurnālists Jurijs Aleksejevs, ar ziediem bija noklāts laukums triju hektāru platībā.

Iepriekš valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka Latvijas iedzīvotājiem, kuri uzskata sevi par patriotiem, nebūtu jāatzīmē 9. maijs. Prezidents uzsvēra, ka Latvijā tiek atzīmēts 8. maijs – Otrā pasaules kara beigu diena Eiropā, kad cilvēki godā visu to cilvēku piemiņu, kuri cīnījās šajā karā un gāja bojā. "Mēs šajā dienā pieminam uzvaru pār nacistisko Vāciju, bet Latvijai, atšķirībā no Rietumeiropas, viena okupācijas vara nomainīja otru," paziņoja Levits.

Елизавета Кривцова, Владимир Соколов и Иосиф Корен у памятника Освободителям с портретами родственников-ветеранов - Sputnik Latvija
Korens: kā būt valsts patriotam, kur nedrīkst svinēt Trešā reiha kapitulāciju?

Neviens cilvēks, tai skaitā valsts prezidents, nav tiesīgs iedalīt cilvēkus patriotos un nepatriotos, pareizajos un nepareizajos, savukārt uzsvēra akcijas "Nemirstīgais pulks" organizatore Latvijā Margarita Dragile.

Cilvēki, kuri nāk 9. maijā uz Uzvaras parku, ir Latvijas patrioti: viņi nav aizbraukuši, dzīvo valstī, maksā šeit nodokļus un ir veltījuši savu dzīvi Dzimtenes attīstībai, uzsvēra aktīviste.

Baltijas valstis uzskata, ka laikā no 1940. gada līdz 1991. gadam tajās valdījusi PSRS okupācija. Krievija kā PSRS tiesību mantiniece to kategoriski neatzīst. Krievijas valdība jau vairākkārt norādījusi, ka ne par kādu Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā no PSRS puses nevar būt ne runas. Krievijas Ārlietu ministrija ir paskaidrojusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tā laika starptautiskajām tiesībām.

Ārlietu ministrijas pārstāvji uzsver, ka šajā gadījumā nav iespējams izmantot terminu "okupācija", jo karadarbība PSRS un Baltijas valstu starpā nenotika, un karaspēks tika ievests saskaņā ar vienošanos un šo valstu valdību piekrišanu. Jāpiebilst, ka Latvijā, Lietuvā un Igaunijā laikā, kad tās atradās Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

Богов: кое-кто в Латвии мечтает о победе над РФ во Второй мировой войне
Ziņu lente
0