Dragile: 9. maija dēļ prezidents aizvainojoši iedalīja Latvijas iedzīvotājus

© Sputnik / Sergey MelkonovСоорганизатор акции "Бессмертный полк" в Риге Маргарита Драгиле
Соорганизатор акции Бессмертный полк в Риге Маргарита Драгиле  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens cilvēks, tai skaitā valsts prezidents, nav tiesīgs iedalīt cilvēkus patriotos un nepatriotos, pareizajos un nepareizajos, paziņoja akcijas "Nemirstīgais pulks" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Latvijas iedzīvotājiem, kuri uzskata sevi par patriotiem, nevajadzētu svinēt Uzvaras dienu – 9. maiju, paziņoja valsts prezidents Egils Levits. Diena, kad Latvijā godā Otrā pasaules kara kritušo piemiņu, Latvijā ir 8. maijs, norādīja Levits.

Neviens cilvēks, tai skaitā valsts prezidents, nav tiesīgs iedalīt cilvēkus patriotos un nepatriotos, pareizajos un nepareizajos, pateica Sputnik Latvija akcijas "Nemirstīgais pulks" rīkotāja Latvijā Margarita Dragile.

"Šāda iedalīšana sāk ost pēc tā, pret ko karoja mūsu vectēvi un vecvectēvi. Es uztveru šo tēzi kā personīgu aizvainojumu un nacionālā naida kurināšanu," paziņoja Dragile.

Viņa pastāstīja, ka ir Latvijas pilsone un savu pilsonību ir mantojusi no saviem vecākiem un senčiem.

"Manas vecvecmātes un vecvectēvi bija Latvijas pilsoņi, un turklāt latviešu inteliģences pārstāvji. Es uzskatu, ka esmu tiesīga pati, kā jebkurš cilvēks, izvēlēties dzimteni, un vērtēt manas patriotisma izjūtas nevar neviens, tai skaitā prezidents," sacīja Dragile.

Cilvēki, kuri nāk 9. maijā uz Uzvaras parku, ir Latvijas patrioti: viņi nav aizbraukuši, dzīvo valstī, maksā šeit nodokļus un ir veltījuši savu dzīvi Dzimtenes attīstībai, uzsvēra aktīviste.

Сергей Дубовский с сыном у Монумента Победы в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai patiešām par "okupantiem" nodēvēti pareizie?

"Gadu pēc gada 9. maijā piemineklis Atbrīvotājiem slīkst ziedu jūrā. Cilvēki atnāk pēc sirds aicinājuma un noliek ziedus, lai atcerētos un izrādītu pateicību saviem radiem, kuri uzvarēja hitlerisko Vāciju. Prezidents var teikt ko vien vēlas – sarkanā kalendāra diena vai ne sarkanā, taču ievērojamai viņa vadītās valsts iedzīvotāju daļai tā ir zīmīga diena, un tauta to atzīmēs tā, kā uzskata par vajadzīgu," konstatēja Dragile.

Tie, kas godā Uzvaras dienu, negrasās paverdzināt Latviju un nesvin "okupāciju", bet gan atzīmē hitleriskās Vācijas sagrāves dienu, piebilda aktīviste. "Šajā sagrāvē tieši piedalījās mūsu radinieki, un mēs viņiem par to esam pateicīgi, tieši tāpat, kā ir pateicīga visa pasaule," nobeigumā sacīja Dragile.

Desmitiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju 9. maijā atnāca uz Rīgas Uzvaras parku, lai pagodinātu padomju kareivju piemiņu, kuri krita cīņā ar vācu fašistu iekarotājiem. Uzvaras dienā pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem parādījās daudz ziedu. Masveida 9. maija svinības Rīgā netika rīkotas ārkārtējās situācijas režīma dēļ, cilvēki nolika ziedus individuālā kārtībā.

Ziņu lente
0