Neilgi un maskās: kā Latvijā kārtos eksāmenus

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasЭкзамен.
Экзамен. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksāmeni notiks no 2. līdz 26. jūnijam, aizņems ne vairāk par trim stundām, visiem skolotājiem un skolēniem nodrošinās sejas aizsargmaskas.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Centralizētie valsts eksāmeni 9. klašu skolēniem šogad tiek atcelti, savukārt 12. klašu skolēniem tie notiks saīsinātā veidā un ar sejas aizsargmaskām, tiek ziņots Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) mājaslapā.

Марш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Atvieglojiet bērniem tālmācības: LKS pieprasa atjaunot mācības krievu valodā

IZM atgādina, ka iepriekš 9. klašu eksāmeni tika atcelti Beļģijā, Dānijā, Francijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā, Spānijā un Maltā, un visās šajās valstīs ir saglabāti 12. klašu eksāmeni.

Tiesa, nacionālo mazākumtautību skolu 9. klašu skolēni, kuri vēlēsies nokārtot latviešu valodas eksāmenu, varēs to izdarīt. Visiem gribētājiem turpināt mācības tiks organizēti iestāšanās eksāmeni.

Divpadsmito klašu skolēni kārtos trīs obligātos centralizētos valsts eksāmenus: svešvalodā, matemātikā un latviešu valodā. Jautājumu par ceturtā eksāmena kārtošanu izvēles priekšmetā katrs absolvents izlems pats.

Eksāmeni notiks no 2. līdz 26. jūnijam, klātienē, visiem skolotājiem un skolēniem nodrošinās sejas aizsargmaskas. Ieteicamais eksāmena norises laiks ir 3 stundas, bez starpbrīža, lai nevajadzētu mainīt sejas aizsargmaskas. Uzdevumu skaits tiks samazināts, taču eksāmeni tā dēļ nekļūs vieglāki.

Augstskolas varēs uzsākt topošo studentu reģistrāciju no 1. jūlija.

Tāpat IZM pauda pārliecību, ka pāreja pie kompetences pieejas palīdzēs nākotnē atbrīvoties no nevēlamām tendencēm, kas tiek novērotas mūsdienās, kad skolēni saka, ka nav gatavi eksāmeniem, tā vietā, lai paustu gatavību zināšanu pārbaudei.

Премьер-министр Кришьянис Кариньш  - Sputnik Latvija
Kad atcels ierobežojumus? Koalīcija apsprieda ārkārtējās situācijas atcelšanu

Iepriekš trīs 12. klases skolnieces no Rīgas uzrakstīja izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai atklātu vēstuli ar piedāvājumu atcelt centralizētos valsts eksāmenus 12. klasēs vai pārtraukt mācības visos priekšmetos, izņemot tos, kuros obligātie eksāmeni notiks.

Skolnieces aptaujāja 670 savus vienaudžus par viņu gatavību eksāmeniem, un 83% atbildēja, ka neesot gatavi.

Ar analoģisku lūgumu pie varasiestādēm vērsās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība.

Tikmēr petīciju par centralizēto valsts eksāmenu atcelšanu portālā Manabalss.lv nedēļas laikā parakstīja vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku. Ja petīcija saņems 10 tūkstošus parakstu, tā būs jāizskata Saeimai.

Ziņu lente
0