Atvieglojiet bērniem tālmācības: LKS pieprasa atjaunot mācības krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovМарш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г.
Марш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu bērni izrādījušies dubultas pārejas apstākļos: tālmācība un latviešu valoda kā galvenā mācību valoda. Šajos apstākļos ir nepieciešams atjaunot mācības dzimtajā valodā, paziņoja Latvijas Krievu savienība atklātajā vēstulē Ministru kabinetam.

RĪGA, 3. aprīlis - Sputnik. Partija "Latvijas Krievu savienība" vērsusies pie valdības ar atklātu vēstuli, kurā pieprasa atcelt aizliegumu krievu valodas lietojumam mazākumtautību skolās attālināto mācību apstākļos.

"Mācības var glābt tikai dzimtā valoda!" ir pārliecināti LKS līdzpriekšsēdētāji Tatjana Ždanoka un Miroslavs Mitrofanovs.

Politiķi atzīmēja, ka nesagatavotā pāreja pie attālinātajām mācībām, ko skolas bija spiestas organizēt koronavīrusa pandēmijas apstākļos, rada problēmas visās valstīs.

Колючая проволока - Sputnik Latvija
Politika
Koronavīruss – iegansts Latvijai nepildīt Cilvēktiesību konvenciju

"Taču Latvijā ir bērni, kam attālinātās mācības rada īpašus, bieži – nepārvaramus šķēršļus. Runa ir par krievu skolu skolēniem, kuri nokļuvuši dubultas pārejas apstākļos – pie attālinātajām mācībām un pie latviešu valodas kā galvenās mācību valodas," uzsvērts vēstulē.

Šīs grūtības vēlreiz apstiprina, ka LKS principiālais viedoklis ir pamatots – bērniem jāmācās dzimtajā valodā.

LKS saņem ziņas par grūtībām, ar kādām saskārušās daudzas ģimenes, jo bērni nevar patstāvīgi izpildīt rakstiskos uzdevumus latviešu valodā, bet pedagogi attālinātas mijiedarbības apstākļos ne vienmēr paspēj aptvert, kurš skolēns nav paspējis pabeigt vai saprast uzdevumu. Pie tam ne visi bērni var saņemt vecāku palīdzību, jo viņi, piemēram, atrodas darbā.

"Rezultātā skolēni manāmi atpaliek mācībās, atsakās pildīt rakstiskos uzdevumus, zaudē ne tikai laiku un zināšanas, bet arī cieņu pret sevi," uzsvēra Ždanoka un Mitrofanovs.

Šajos apstākļos efektīvas attālinātās mācības pamatskolā (1.-9. klase) nav iespējamas bez dzimtās valodas plaša pielietojuma, arī vidusskolas skolēniem (10.-12. klases) plašāks dzimtās valodas pielietojums varētu uzlabot izglītības kvalitāti.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Vecāki jau ir krituši izmisumā: Šuplinska pastāstīja par attālinātām mācībām

"Latvijas Krievu savienība pieprasa atcelt visus ierobežojumus bērnu dzimtās valodas lietošanai Latvijas skolās. Tas īpaši nepieciešams ārkārtas situācijas un attālināto mācību apstākļos," uzsvērts vēstulē.

LKS lūdz ņemt vērā, ka internetā ir liels apjoms kvalitatīvu mācību materiālu krievu valodā, un jāsniedz atļauja to lietošanai.

"Tikai atceļot visus ierobežojumus to lietošanai un aizliegumus dzimtās valodas izmantošanai ārkārtas situācijas apstākļos nodrošinās Satversmes garantētās tiesības uz izglītību Latvijas mazākumtautību skolu audzēkņiem," secināja Ždanoka un Mitrofanovs.

Iepriekš vēstīts, ka attālinātās mācības tika ieviestas skolās no 23. marta. Izglītības ministre Ilga Šuplinska atzīmēja, ka daudziem vecākiem, it īpaši tiem, kam joprojām nākas strādāt, pašreizējā situācija rada īstu izmisumu.  

Ziņu lente
0