Rīgas kafejnīca, kurā strādāja cilvēki ar invaliditāti, saņems atbalstu, nevis pabalstu

© Sputnik / Sergey MelkonovВ помещениях Cafe RB во всю идет работа
В помещениях Cafe RB во всю идет работа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas RB Cafe, kas vienīgā Latvijā iekārto darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām, personīgā uzraudzībā paņems labklājības ministre Ramona Petraviča.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Latvijas labklājības ministre Ramona Petraviča apsolīja paņemt savā uzraudzībā RB Cafe Rīgā, Bruņinieku ielā 63, kas iekārto darbā cilvēkus ar invaliditāti, vēsta Mixnews.lv.

Radio Baltkom intervijā ministre paziņoja, ka viņu informēja par kafejnīcas bēdīgo stāvokli, kura bija spiesta pārtraukt darbu jau marta sākumā, kad Latvijā tikai izsludināja ārkārtējo situāciju sakarā ar Covid-19 pandēmiju.

RB Cafe, kas vienīgā Latvijā deva iespēju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pašiem pelnīt iztikai, tika atvērta mazāk nekā pirms gada un dīkstāves pabalstus nesaņēma.

Iestādē strādāja 12 cilvēki. Daži no viņiem tika atlaisti, pārējie tika aizsūtīti bezalgas atvaļinājumā.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Latvijai it kā vēl viena tauta ir rezervē: kas nav kārtībā ar dīkstāves pabalstiem

Petraviča paziņoja, ka dīkstāves pabalstus RB Cafe nesaņems. Taču, iespējams, viņai izdosies panākt "kādu sociālu atbalstu" iestādei. Par to viņa centīsies vienoties ar darba grupu, ko vada finanšu ministrs.

Turklāt Petraviča atzīmēja, ka krīzes situācijā šobrīd atrodas daudzi uzņēmumi, kuri sāka strādāt 2019. gada sākumā vai beigās. To ienākumi šogad, loģiski, pārsniedza pērnā gada ienākumus, tādēļ dīkstāves pabalsti tiem nepienākas.

Labklājības ministri šis fakts uztrauc. Tāpat viņa paziņoja, ka esošā krīze atklājusi Latvijas nodokļu sistēmas defektus.

Pēc viņas sacītā, kad uzņēmums godīgi strādā, godīgi maksā nodokļus, nedrīkst notikt tā, ka līdz ar krīzes atnākšanu tas nevar saņemt nekādu atbalstu no valsts un paliek viens pret vienu ar savu krahu.

Iepriekš RB Cafe idejas autors Māris Grāvis stāstīja, ka sākotnēji kafejnīcā cerēja, ka valsts sniegs atbalstu, pievērsīs uzmanību kafejnīcas statusam, taču tas nenotika.

Kafejnīcai nācās aizņemties naudu, lai samaksātu par telpu īri, neraugoties pat uz to, ka izīrētājs to samazināja uz pusi. Tāpat nācās atrisināt citas finanšu problēmas.

Ziņu lente
0