Rīgā slēgta vienīgā kafejnīca, kas deva darbu cilvēkiem ar invaliditāti

© Sputnik / Sergey MelkonovКоманда Cafe RB
Команда Cafe RB - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kafejnīca "Rūpju bērns" bija pirmā Latvijā, kas mērķtiecīgi pieņēma darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām. Tā bija arī viena no pirmajām, kas bija spiesta slēgt durvis krīzes dēļ.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Līdz šim Rīgā, Bruņinieku ielā 63, darbojās īpaša vieta īpašiem cilvēkiem – "RB Cafe", konditoreja, kurā cilvēki ar invaliditāti varēja iekārtoties darbā, varēja pelnīt naudu, integrēties sabiedrībā un attīstīties.

Tā bija pirmā šāda veida iestāde Latvijā.

Taču akr koronavīrusa izplatību saistītās ārkārtas situācijas radītā krīze pielika punktu labajam darbam.

Kafejnīca tika slēgta jau marta sākumā, tiklīdz izsludināja ārkārtas situāciju. "RB Cafe" idejas autors Māris Grāvis pastāstīja, ka darbinieki nekādā gadījumā nevarēja riskēt, jo viņiem ir dažādas slimības, un koronavīruss it nemaz nebija vajadzīgs.

Kafejnīcā strādāja 12 cilvēki. Daži tika atlaisti, citiem piešķīra neapmaksājamu atvaļinājumu.

Tāpat kā daudzas citas iestādes, arī "RB" nekādu valsts atbalstu nesaņēma, lai arī iepriekš to atklāja ar valsts palīdzību – tika piešķirts ALTUM grants.

Команда Cafe RB - Sputnik Latvija
Kafejnīca Rīgā plāno veidot darba biržu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Grāvis atzina, ka patiesībā bija cerība – varbūt valsts tomēr pievērsīs uzmanību kafejnīcas statusam. Cerēja, ka būs kaut kādas atlaides. Taču viņi neatbilda kritērijam – šī gada martā ienākums bija lielāks nekā 2019. gadā – tobrīd kafejnīca vienkārši bija slēgta.

Pat iznomātājs uz pusi samazināja telpu nomas maksu. Taču kafejnīcai nebija pa kabatai arī atlikusī puse. Nācās aizņemties, lai tiktu galā ar parādiem.

Kafejnīcas ienākums ir tikai 30%, un lielāko daļu tā pelna, gatavojot uzkodas pasākumiem. Un nav ne jausmas, kad pasākumi atkal būs kārtīgi apmeklēti.

Tā nu organizatori ir noraizējušies, ka tagad idejai vairs nav nākotnes.

Ziņu lente
0