"Stipri sāpēja roka": kā notika vakcīnas pret koronavīrusu izmēģinājums uz cilvēka

© pixabayВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāniete, kurai ievadīja eksperimentālo preparātu pret Covid-19, pastāstīja par savām sajūtām pēc vakcinēšanas.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. ASV vakcīna pret koronavīrusu mRNS-1273 tika izmēģināta uz cilvēka. Jau marta sākumā Nacionālais alerģiju un infekcijas slimību institūts Sietlā izsludināja klīnisko izmēģinājumu uz cilvēkiem uzsākšanu, vēsta RIA Novosti.

Vakcīna mRNS-1273 tika izstrādāta kopā ar biotehnoloģiju kompāniju "Moderna", kura bāzējas Kembridžā, Masačūsetsas štatā.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Izmēģinājuma afrikāņi. Francijā izcēlies skandāls saistībā ar vakcīnu pret vīrusu

Par izmēģinājuma cilvēku kļuva amerikāniete Dženifera Hallera. Viņa pastāstīja par piedzīvotajām sajūtām The Telegraph intervijā.

Pēc viņas sacītā, pirmajā dienā viņai nedaudz pacēlās temperatūra, savukārt otrajā dienā sāka stipri sāpēt roka, savukārt trešajās dienā viss pārgāja. Pie tam Hallera salīdzināja efektu no vakcīnas pret koronavīrusu ar poti pret gripu.

Tāpat Hallera paskaidroja, kādēļ viņai bija jākļūst par eksperimenta dalībnieci. Viņa paziņoja, ka cer izveidot efektīvu vakcīnu un uzskata, ka leposies ar to, ka bijusi daļa no šī preparāta izveidošanas procesa.

Kopumā 45 brīvprātīgie kļuvuši par Nacionālā alerģijas un infekcijas slimību institūta Sietlas filiāles eksperimenta dalībniekiem. Katram no tiem, kas piekrita kļūt par programmas dalībnieku, ar 28 dienu intervālu tiks ievadītas divas vakcīnas devas. Devas būs atšķirīgas – 25, 100 un 150 mikrogrami.

Preparāts jau veiksmīgi testēts uz dzīvniekiem. Tagad ir paredzēts novērtēt vakcīnas drošību cilvēkiem, noteikt nepieciešamo zāļu devu un uzzināt spējas izraisīt imunitātes atbildi.

Vakcīnas meklējumi

Iepriekš ziņots, ka Krievijā ka Krievijā ir izstrādāti trīs ārstniecības preparāti, kuri var tikt izmantoti koronavīrusa Covid-19 izraisītās infekcijas ārstēšanai.

Krievijas Zinātņu akadēmijas Urālu filiāles Postovska organiskās sintēzes institūtā tika radīts pretvīrusa preparāts triazavirīns. Tāpat Organiskās sintēzes institūts kopā ar Maskavas Zeļinska organiskās ķīmijas institūtu izveidoja sintēzes shēmu pretvīrusa preparātam favipiravīrs.

Таблетки - Sputnik Latvija
Krievijā izveidojuši trīs zāļu veidus pret koronavīrusu

Trešais preparāts, forteprēns, tika izveidots Gamaleja Nacionālā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā kopā ar Organiskās ķīmijas institūtu uz fosprenila pamata. Tās ir zāles, kuras izmanto koronavīrusa infekciju ārstēšanai dzīvniekiem.

Turklāt, tika ziņots, ka Federālā medicīniski bioloģiskā aģentūra (FMBA) izstrādājusi zāles uz pretmalārijas preparāta "Meflohīns" bāzes.

Atzīmēsim arī to, ka Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis apsolīja miljonu dolāru tam, kurš izgudros zāles pret koronavīrusu.

Ziņu lente
0