Krievijā izveidojuši trīs zāļu veidus pret koronavīrusu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turklāt Krievijā kopā ar Zinātņu akadēmijas speciālistiem tiek izstrādātas trīs vakcīnas pret infekciju, ko izraisa koronavīruss Covid-19.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Krievijā ir izstrādāti trīs ārstniecības preparāti, kuri var tikt izmantoti koronavīrusa Covid-19 izraisītās infekcijas ārstēšanai, vēsta RIA Novosti.

Krievijas Zinātņu akadēmijas Medicīniski bioloģisko zinātņu sekcijas vadītājs akadēmiķis Vladimirs Čehoņins pastāstīja, ka pirms dažiem gadiem Krievijas Zinātņu akadēmijas Urālu filiāles Postovska organiskās sintēzes institūtā tika radīts pretvīrusa preparāts triazavirīns.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Inficēto izsekošana, jauni aizliegumi: Latvijā pastiprināja Covid-19 apkarošanas pasākumus

Šis preparāts ieinteresēja Ķīnas speciālistus, kuriem radās hipotēze, ka tas var tikt izmantots koronavīrusa infekcijas ārstēšanai.

"Taču šodien ir gatava īpaša, šī preparāta inhalatora forma, kura var tikt izmantota tikai un vienīgi elpceļu vīrusa infekcijas ārstēšanai. Esmu pārliecināts, ka tā būs pieņemamāka Covid-19 infekcijas ārstēšanai. Un, protams, šāds variants ir ārkārtīgi svarīgs esošajā situācijā," atzīmēja Čehoņins.

Zāles jau ir gatavas nodošanai izmēģinājumiem specializētās iestādēs.

Tāpat Organiskās sintēzes institūts kopā ar Maskavas Zeļinska organiskās ķīmijas institūtu izveidoja sintēzes shēmu pretvīrusa preparātam favipiravīra, ko izmanto tā dēvēto RNS vīrusu izraisīto infekciju ārstēšanai, pie kurām attiecas arī esošais Covid-19. Arī šis preparāts ir gatavs nodošanai izmēģinājumiem.

Trešais preparāts, forteprēns, tika izveidots Gamaleja Nacionālā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā kopā ar Organiskās ķīmijas institūtu uz fosprenila pamata. Tās ir zāles, kuras izmanto koronavīrusa infekciju ārstēšanai dzīvniekiem.

Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Krievijā izgudrots preparāts koronavīrusa Covid-19 ārstēšanai

"Attiecībā uz forteprēnu jāsaka, ka tas ir izgājis visas klīnisko izmēģinājumu stadijas, tātad tika testēts arī uz cilvēkiem. Forteprēns atrodas reģistrācijas stadijā, pēc kuras iziešanas varēs tikt nodots izmēģināšanai, lai pārbaudītu to iespējamo iedarbību attiecībā uz Covid-19," atzīmēja Čehoņins.

Pēc viņa sacītā, šie trīs preparāti "šodien ir prioritārie Zinātņu akadēmijas un Izglītības un zinātnes ministrijas ķīmijas "apakšvienību" darbā".

Turklāt Krievijā kopā ar Zinātņu akadēmijas speciālistiem tiek izstrādātas trīs vakcīnas pret infekciju, ko izraisa koronavīruss Covid-19: pie tām strādā zinātniskais centrs "Vektor" Novosibirskā, Maskavas Valsts universitātes Bioloģijas fakultāte, Šemjakina un Ovčiņņikova bioorganiskās ķīmijas institūts, kā arī Vavilova vispārējās ģenētikas institūts.

Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir reģistrēti jau vairāk nekā 723 tūkstoši Covid-19 inficēšanās gadījumi, 34 tūkstoši cilvēku ir miruši, vairāk nekā 151 tūkstotis atveseļojās.

Ziņu lente
0