Aug kā sēnes pēc lietus: ierēdņu algas Latvijā augušas par 6%

© Lietuvos bankasПрезентация нового дизайна евробанкнот достоинством 100 и 200 евро
Презентация нового дизайна евробанкнот достоинством 100 и 200 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arī 2020.gadā valstī pieaug ierēdņu algas. Izņēmums ir tikai Saeimas deputāti, kuru algas pērn tika iesaldētas.

RĪGA, 12. janvāris - Sputnik. No jaunā gada sākuma valsts ierēdņu mēnešalgas pieaugušas par 6% salīdzinājumā ar aizvadīto gadu, vēsta "MK Latvija". Izņēmums ir tikai Saeimas deputāti, kuru algas pērn tika iesaldētas.

Lielākais algu pieaugums šogad vērojams Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un Naudas atmazgāšanas dienesta darbiniekiem – to paredz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums.

Кошелек - Sputnik Latvija
Pensijas, pabalsti, atvieglojumi: kam Latvijā jaunajā gadā ir gaidāms pielikums

"Neatkarīgā rīta avīze" vēsta, ka šo darbinieku atlīdzība pārsniedz premjerministra, ministru, Saeimas deputātu un vietējo pašvaldību vadītāju atalgojumu.

Jāpiebilst, ka gadījumā, ja Saeimas deputāti nebūtu iesaldējuši savas algas, 2020.gadā deputāts pirms nodokļu nomaksas saņemtu 3255 eiro agrāko 2963 eiro vietā.

Taču lēmums par algu iesaldēšanu neattiecas uz valdības locekļiem, ministriju parlamentārajiem sekretāriem, vietējo pašvaldību deputātiem utt.

Tā parlamentārie sekretāri saņems algas pielikumu 183 eiro apmērā neto. Pērn alga bruto šajā postenī sasniedza 3361 eiro, tātad šogad – 3545 eiro mēnesī.

Līdz 2019.gadam ierēdņu atlīdzības aprēķins Latvijā bija salīdzinoši vienkāršs: Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātajai vidējai algai par aizpagājušo gadu tika pielietots amatam atbilstošais koeficients. Premjerministram šis koeficients sastādīja 4,93, ministram - 4,68, Saeimas deputātam - 3,2. No 2020.gada stājusies spēkā sarežģītāka formula, ar kuras palīdzību tiek ņemts vērā arī inflācijas apmērs.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Lai izvairītos no kļūmēm, ierēdņu algas aprēķinās Valsts kanceleja.

No šī gada pamata likne sastāda 976,47 eiro sabiedriskajā sektorā, 1416,99 eiro elektronisko komunikāciju un enrģētikas sfērās un 1979,59 eiro – finanšu un apdrošināšanas jomā.

Iepriekš Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Ļubova Švecova atgādināja, ka, saskaņā ar ES ekspertu vērtējumiem, ierēņu skaita procentuālā attiecība pret iedzīvotāju skaitu Latvijā ir viena no augstākajām ES. Un šāda situācija vērojama tagad, kad Latvijas iedzīvotāju skaits labākajā gadījumā sasniedz 1,2 miljonus.

Ziņu lente
0