Jurkāns: latvieši nopriecāsies, ja krievu sportistiem aizliegs piedalīties sacensībās

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sadzīves līmenī Krievijai naidīgs noskaņojums Latvijā nav vērojams, toties partijas pastāvīgi izmanto šo tēmu, norādīja bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Latvijas politikas vispārējais vektors attiecībā uz Krieviju ir tāds: Rīgai patīk viss, kas nāk par ļaunu kaimiņam, norādīja Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns intervijā Rosbalt. Tamlīdzīgas ideoloģijas pamatā, no vienas puses, ir Latvijas vecie aizvainojumi, no otras puses – ASV intereses reģionā.

Аббревиатура всемирного антидопингового агентства - Sputnik Latvija
Viedoklis
WADA mērķi: klaunu izrāde vai britu sazvērestības teorija?

"Piemēram, Latvija atrodas pilnīgā amerikāņu ietekmē. Mūsu premjerministram ir ASV pase, prezidentam – Vācijas. Latvijas eksprezidente bija Kanādas pilsone. Mums pievērsta liela uzmanība. Tāpēc mēs pagriežam muguru Krievijai," teica Jurkāns.

Tamlīdzīgu attieksmi pret Krieviju nosaka arī vecie "padomju" aizvainojumi – runa ir par Latvijas iekļaušanos PSRS un deportācijām Staļina laikā.

"Vakarējā sēta neļauj Latvijai saskatīt rītdienu, tikt galā haosā, kurā mēs dzīvojam. (..) Vispārējā politika šodien ir tāda: mums patīk viss, kas nāk par ļaunu Krievijai. Tagad jūsu sportistiem aizliegs piedalīties Olimpiskajās spēlēs – tā jums vajag, saka latviešu ierēdņi," teica Jurkāns.

Viņš pievērsa uzmanību tam, ka šādas politikas sekas nodara milzu kaitējumu valsts ekonomikai.

"Pirms gadiem 10 ķīnieši sapņoja, ka viens no "zīda ceļiem" vedīs uz Rīgu. Tagad ķīniešu kartē Rīgas nav, iet uz Baltkrieviju, pa apkārtceļu, pa citiem ceļiem. Mēs zaudējam daudz naudas uz tranzīta rēķina, un ne tikai "neattiecību" dēļ ar Krieviju, bet arī pret to vērsto sankciju dēļ," teica bijušais ārlietu ministrs.

Viņš piezīmēja, ka cieš arī kultūra.

Скелетонист Мартинс Дукурс, Латвия - Sputnik Latvija
Dukurs nesaprot, kāpēc krievi ar viņu nesveicinās

"Agrāk Jūrmalā bija svētki "Jaunais vilnis", pilsēta burtiski vārījās no Krievijas ciemiņiem. Mākslinieki tur pirka mājas. Tagad svētku nav, māksliniekus no Krievijas neielaiž, bet nekustamo īpašumu cenas Latvijā ir strauji kritušās, jo uzturēšanās atļauju tagad ir grūti saņemt. Protams, vēl joprojām brauc liels skaits tūristu, apmaiņa kultūras jomā ir, taču tas viss varētu būt augstākā līmenī," teica Jurkāns.

Pēc viņa domām, tagad nav saskatāmi priekšnoteikumi abu valstu attiecību uzlabošanai.

"Viss ir atkarīgs no pasaules politikas. Tik maza valsts kā Latvija, nevar viena pati kaut ko izlemt globālajā pasaulē," teica politiķis.

Ziņu lente
0