ASV finanšu ministrs paskaidrojis, kur "pazuduši" 1,5 triljoni dolāru skaidrā naudā

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins atzīmēja, ka "visiem gribas, lai uz rokas būtu dolāri", jo amerikāņu valūtai faktiski ir rezerves vaūtas statuss visā pasaulē.

RĪGA, 26. decembris - Sputnik. ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins atbildējis uz jautājumu, kur "pazudis" pusotrs triljons dolāru skaidrā naudā – virkne žurnālistu uzskata, ka šādu summu nevar sameklēt pasaules valstu centrālās bankas, vēsta RIA Novosti.

Telekanāla Fox News ēterā Mnučinam tika uzdots jautāums par "pazudušo" skaidro naudu pusotra triljona dolāru vērtībā, pārsvarā – 100 dolāru banknotēs. Par to atrašanā vietu nekas nav zināms. Raidījuma vadītājs gan nepaskaidroja, ar kādām metodēm nonācis pie tāda vērtējuma.

"Liela daļa šo simtdolāru banknošu burtiski guļ bez darba bankas seifos pa visu pasauli," teica Mnučins.

Viņš piebilda, ka "visiem gribas, lai uz rokas būtu dolāri", jo amerikāņu valūtai faktiski ir rezerves vaūtas statuss visā pasaulē. Dolāru panākumus Mnučins skaidroja ar to, ka ASV esot droši turēt naudu, investēt un kontrolēt aktīvus.

Офисное здание банка SEB в центре Таллинна - Sputnik Latvija
SEB banku gaida jaunas problēmas: Zviedrijas Finanšu inspekcija ierosinājusi lietu

Pie tam finanšu ministrs atzīmēja, ka augot ASV valūtas pieprasījums. "Pasaulē ir daudz Bendžaminu," piezīmēja Mnučins (uz 100 dolāru banknotes attēlots Bendžamins Franklins, viens no Savienoto Valstu dibinātājiem).

Iepriekš virkne mediju stāstīja, ka laikā, kad centrālās bankas ik gadus iepludina ekonomikā līdz 100 miljardus dolāru elektroniskās naudas, līdzīgas skaidrās naudas un dārgmetālu summu "pazūd" no apgrozījuma.

ASV Federālās rezerves sistēmas dati liecina, ka apgrozījumā pasaulē ir lielāks skaits 100 dolāru banknošu nekā viena dolāra naudaszīmju. Domājams, kopš 2008.-2009.g. finanšu krīzes simtdolāru naudaszīmju skaits pasaulē ir dubultojies un pārsniedzis 1,3 triljonus dolāru. Pie tam ASV banka uzskata, ka 80% simtdolāru banknošu ir apgrozījumā ārpus ASV.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps aicina Pasaules Banku pārstāt izsniegt Ķīnai lētus kredītus

Sim dolāri ir maksimālais skaidrās naudas nomināls ASV, neskatoties uz kolosālajām summām, kas grozās ASV ekonomikā. Valsts IKP sasniedz aptuveni 20 triljonus dolāru gadā. Valdība neplāno palielināt dolāra maksimālo nominālu, jo varasiestādēm ir vienkāršāk kontrolēt bezskaidras naudas norēķinus nodokļu un likuma aizsardzības mērķiem.

Lielas skaidrās naudas summas bieži nepieciešamas ar mērķi izvairīties no nodokļiem un atmazgāt nelikumīgi iegūtus līdzekļus. Vienlaikus skaidrās nauda glabāšana jebkādā apjomā, no ASV varasiestāžu viedokļa, nav likumpārkāpums. ASV valdība joprojām garantē skaidrās naudas nodrošinājumuy un konvertāciju.

Ziņu lente
0