Tramps aicina Pasaules Banku pārstāt izsniegt Ķīnai lētus kredītus

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen ASV prezidents atkal piedraudēja Ķīnai ar nodevu palielinājumu gadījumā, ja netiks panākta Savienotajām Valstīm izdevīga tirdzniecības vienošanās.

RĪGA, 7. decembris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps izkritizējis Pasaules Banku par kredītu piešķiršanu Ķīnai ar zemām procentu likmēm, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Китайские денежные купюры-юани. - Sputnik Latvija
Bloomberg: ASV pārdomā iespējas piedzīt no Ķīnas impērijas parādus

"Kādēļ Pasaules Banka aizdod naudu Ķīnai? Vai kas tāds ir iespējams? Ķīnai ir daudz naudas, un ja nav, tā to rada. Izbeidziet!" paziņoja Amerikas līderis savā Twitter mikroblogā.

Tramps publiskoja savu tvītu dienu pēc tam, kad ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins apspriedes laikā Kongresā paziņoja, administrācija uzstājas pret Pasaules Bankas plānu, kura šogad piešķīrusi Ķīnai vairāk nekā miljardu dolāru.

Tiek gaidīts, ka Pasaules Banka drīzumā izlaidīs jaunu dokumentu par valstu partnerības struktūru Ķīnai, kurā tiks izklāstīti kreditēšanas plāni otrai lielākajai ekonomikai pasaulē. Gaidot šo notikumu, Mnučins paziņoja, ka Ķīnai jābūt izslēgtai no Pasaules Bankas kredītu programmas.

"Finanšu ministrija vienojusies par būtisku Pasaules Bankas kreditēšanas samazinājumu Ķīnai," pateica Mnučins. Viņa vārdus sniedz aģentūra Bloomberg.

Tirdzniecības karš

Atgādināsim, ka starp Ķīnu un ASV jau ap 16 mēnešiem notiek "tirdzniecības karš". Valstis jau vairākas reizes ir ieviesušas un paaugstinājušas savstarpējas tirdzniecības nodevas.

Novembrī ASV prezidents Donalds Tramps atkal piedraudēja Ķīnai ar nodevu palielinājumu gadījumā, ja netiks panākta Savienotajām Valstīm izdevīga tirdzniecības vienošanās.

Президент США Дональд Трамп и лидер КНР Си Цзиньпин на встрече в Пекине 9 ноября 2017 г. - Sputnik Latvija
Galēji pasākumi: Ķīna gatava izpārdot ASV valsts parādu

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers iepriekš teica, ka "puses ir tuvu tam, lai pabeigtu darbu pie dažām vienošanās daļām". Savukārt ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka tirdzniecības pārrunu dalībnieki strādā pie tā, lai saskaņotu tirdzniecības vienošanās pirmās daļas tekstu, kuru Savienoto Valstu un Ķīnas līderi parakstīs nākamajā mēnesī.

Tirdzniecības strīds starp divām lielākajām planētas ekonomikām negatīvi ietekmē vispārējo ekonomisko izaugsmi.

Analītiķi uzskata, ka strīda atrisinājums novedīs pie pieprasījuma pēc risku aktīviem, samazinās uztraukumu saistībā ar ekonomiskajām perspektīvām un agresīvas naudas un kredītu politikas mīkstinājuma nepieciešamību.

Ziņu lente
0