SEB banku gaida jaunas problēmas: Zviedrijas Finanšu inspekcija ierosinājusi lietu

© Sputnik / Вадим АнцуповОфисное здание банка SEB в центре Таллинна
Офисное здание банка SEB в центре Таллинна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudas atmazgāšanas apkarošanas ietvaros Zviedrijas Finanšu inspekcija ierosinājusi izmeklēšanu pret vienu no lielākajām bankām karalistē — Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) — Baltijas valstīs.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik.  Kontroles iestāžu aizdomas radījusi aptuveni 25 miljardus eiro izcelsme, kas izgājuši caur SEB bankas filiāli Igaunijā, vēsta Sputnik Igaunija. Šī iemesla dēļ Zviedrijas Finanšu inspekcija (FI) ierosinājusi lietu par pārkāpumu pret vienu no lielākajām kredītorganizācijām Igaunijā.

Portāls Stolitsa informēja, ka FI sadarbībā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas finanšu kontroles organizācijām izmeklē naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumus Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) filiālēs Baltijas valstīs. No pašas iestādes viedokļa, tās rīcībā ir pietiekami pierādījumi, lai atbilstoši izmeklēšanas rezultātiem vērstu sankcijas pret SEB.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Bankas Latvijā gada laikā zaudējušas pusi peļņas

Pēc izmeklēšanas beigām FI informēs SEB par darbības rezultātiem un lūgs pašas bankas viedokli šajā jautājumā. Gala rezultāti tiks publicēti 2020.gada aprīlī, mēnesi pēc tam, kad kļūs zināmi līdzīgas izmeklēšanas rezultāti pret citu zviedru banku - Swedbank.

Minēto notikumu fonā SEB bankas akcijas Stokholmas biržā kritušās par 6,5%. Savukārt Igaunijas Finanšu inspekcija pārbaudes vietējā SEB filiālē jau beigusi. Nesen ar mērķi demonstrēt maksimālu darbības pārskatāmību SEB publicēja ziņas par to, ka aptuveni trešā daļa no 90 miljardiem dolāru, kas izgājuši caur tās filiāli Igaunijā, izskatās "aizdomīgi".

Par pirmo upuri kļuva Danske Bank

Iepriekš vēstīts, kā skandālu sērija ap Skandināvijas valstu lielo banku darbību Baltijas valstīs novedusi pie augstākā posma menedžeru masveida atlaišanas un "aizdomās turamo" kredītu reitingu krišanās.

Реконструкция стирки белья времен Северной войны  - Sputnik Latvija
Bloomberg: Latvija pāršķīra lapu un vairs neatmazgā naudu

Banku sektors Baltijas valstīs nokļuva starptautiska skandāla centrā, kad 2018.gada septembrī noskaidrojās, ka dāņu Danske Bank filiāles Igaunijā darbinieki veicinājuši ārvalstu klientu "netīrās naudas" atmazgāšanu. Izmeklēšanas rezultāti parādīja, ka caur filiāli izvesti aizdomīgas izcelsmes līdzekļi par kopējo summu 234 miljardu dolāru apmērā.

Skandāla rezultātā Danske Bank bija spiesta pārtraukt savu filiāļu darbību Baltijā un Krievijā. Taču jau dažus mēnešus vēlāk radās aizdomas par to, ka naudas atmazgāšanas shēmās iesastītas arī Zviedrijas bankas Swedbank un Somijas bankas Nordea filiāles Baltijas valstīs.

Ziņu lente
0