Kamēr vēstule klaiņo apkārt, Latvija arestē kontus: ukraiņu kompāniju nauda iestrēgusi PNB

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис PNB Banka в Даугавпилсе
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miljoniem eiro – Ukrainas IT kompāniju līdzekļi – arestēti PNB Bankas kontos. Bizness gatavs tiesāties ar Finanšu izlūkošanas dienestu.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. IT kompānijas no Ukrainas, kam bija norēķinu konti PNB Bankā, nevar atgūt naudu, pat ne garantētās izmaksas 100 tūkstošu eiro apmērā, vēsta izdevums "NV Biznes".

PNB (iepriekš – Norvik banka) tika apturēta 15.augustā. kopš 2017.gada nogales kredītiestāde pārkāpusi regulatoru prasības. 12.septembrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja PNB Banku par maksātnespējīgu.

Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
"Rīgas namu pārvaldnieks" klientu nauda varētu iestrēgt PNB Bankā

17.augustā Finanšu un kapitāla tirgus komisija pieņēma lēmumu poar garantētās kompensācijas izmaksu PNB klientiem, ko no 22.augusta veic banka "Citadele". No garantiju fonda iespējams saņemt ieguldījumu kompensāciju līdz 100 tūkstošu eiro apmērā.

Tomēr virkne klientu nevar saņemt garantētās izmaksas. Desmit Ukrainas IT kompānijas pat sūdzējās par Latvijas finanšu regulatora darbībām Ukrainas vicepremjeram Dmitrijam Kulebam.

"Mūs satrauc prakse, kas tiek piemērota pret tiem ukraiņu uzņēmumiem, īpaši IT kompānijām, kas bijušas "PNB Banka" klienti," teikts vēstulē. Gatavojot dokumentus garantēto 100 000 eiro saņemšanai, uzņēmumi saņēmuši Latvijas Finanšu izlūkdienesta paziņojumu, ka to konti ir arestēti, jo uzņēmumi apsūdzēti par naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

"Šai problēmai ir sistēmisks raksturs, un tas nav atsevišķs gadījums. Ukraiņu uzņēmumi kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, zaudējot savus noguldījumus. Turklāt tiem vēl jācīnās par pašu līdzekļiem, tērējot tūkstošiem eiro Latvijas juristiem, kas nesniedz simtprocentīgu garantiju, ka jautājums tiks atrisināts," bija satraukti vēstules autori. Precīzs arestēto līdzekļu apjoms netika nosaukts, taču cietušo kompāniju pārstāvji atzīmēja, ka runa ir par miljoniem eiro.

Здание Даугавпилсской городской думы - Sputnik Latvija
Daugavpils dome vairs netic komercbankām

Juristi, kuri pārstāv ukraiņu kompāniju intereses, pastāstīja, ka parasti garantēto izmaksu saņemšanas procedūra ir vienkārša: jāiesniedz noteikti dokumenti, un pēc to izskatīšanas līdzekļi 100 tūkstošu eiro apmērā tiek pārskaitīti uz klienta norādīto kontu. Ja klienta kontā esošā summa pārsniedz norādīto, atlikums tiek izmaksāts kredītprasību apmierināšanas kārtībā.

Taču Ukrainas kompānijām radušās grūtības.

"Ukrainas kompāniju pārstāvjiem kļuvis zināms, ka konti uz laiku iesaldēti pēc Latvijas Finanšu izlūkošanas dienesta prasības. Tālāk – vēl vairāk. Klients beidzot saņem pa pastu lēmumu par kontā esošo līdzekļu pagaidu iesaldēšanu saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu. Vienlaikus – lēmums par kontu arestu, - pastāstīja jurists. – Triks ir sekojošs: ar parasto pastu tiek nosūtīta pirmā vēstule par pagaidu iesaldēšanu. Kamēr tā nesteidzīgi klaiņo apkārt, Finanšu izlūkošanas dienestam rodas pamats kontu arestēšanai".

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
"Rīgas namu pārvaldniekam" palikuši seši miljoni eiro PNB bankā

Viņš piebilda, ka FID lēmumā ir tikai vispārīgas frāzes par tamlīdzīgu ierobežojumu pamatojumu un informācija par iespējām pārsūdzēt šos lēmumus.

Patlaban Ukrainas kompānijas cenšas pārsūdzēt Latvijas dienesta darbības.

"Tas rada lielas grūtības biznesā, kā arī prasa vērā ņemamus līdzekļus (vietējo juristu sākotnējā likme par iesaistīšanos procesā – vismaz 6 tūkstoši eiro – red.). Piedevām – fakts, ka nav iespējams rīkoties ar savu naudu par garantētās summas ietvaros, nerunākot jau par ilgstošu piedziņas procesu pēc kreditoru prasībām," konstatēja advokāts.

Ziņu lente
0