Daugavpils dome vairs netic komercbankām

© Foto : DaugavpilsЗдание Даугавпилсской городской думы
Здание Даугавпилсской городской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc PNB bankrotēšanas Daugavpils dome ir zaudējusi ticību komercbankām un visu pilsētas naudu uzticēs tikai Valsts Kasei.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Daugavpils Pilsētas domes Finanšu komitejas deputāti atbalstīja izmaiņas pašvaldības noteikumos, kas paredz, ka turpmāk dome un pašvaldības iestādes neglabās komercbankās summas, kuras pārsniedz 5 tūkstošus eiro, vēsta "Naša gazeta".

Андрей Элксниньш - мэр Даугавпилса - Sputnik Latvija
Daugavpils dome cenšas atgriezt savu miljonu no PNB Bankas

Pēc Pilsētas domes finanšu nodaļas vadītājas Edītes Upenieces sacītā, saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, visām pašvaldības iestādēm, uzkrājot noteiktu summu kontos, būs jāpārskaita nauda Valsts Kasē. Iestādēm, kas saņem budžeta finansējumu, turpmāk būs pienākums izmantot šo naudu tajā pašā dienā, neturot summu bankas kontā.

"Tādējādi mēs samazinām kaut kādu ārkārtas notikumu risku ar pilsētas naudu," paskaidroja domes finanšu nodaļas vadītāja.

Pašvaldības iestādes varēs saņemt naudu arī komercbanku kontos, taču visu, kas tur uzkrāsies, būs ne retāk kā reizi nedēļā jāpārskaita Valsts Kases kontā. Turklāt, ja bankas kontā uzkrāsies vairāk, nekā 5000 eiro, šī nauda būs jāpārskaita, negaidot iknedēļas noteikto termiņu. Valsts Kasē glabās arī naudu, ko piešķir Eiropas fondi un valsts budžets projektu īstenošanai.

Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš skaidro, ka pašvaldības pamatlīdzekļi vispār netiks glabāti komerciālās kredītiestādēs.

Ralfs Nemiro - Sputnik Latvija
Nemiro padoms Daugavpilij: nevajadzēja turēt naudu PNB Bankā

Šāds nestandarta lēmums tika pieņemts pēc PNB Bankas slēgšanas, kuras kontos pilsētas budžets un pašvaldību uzņēmumu budžeti glabāja attiecīgi 672 tūkstošus eiro un 665 tūkstošus eiro. Visas šīs summas dotajā brīdī nav garantētas ar Garantijas fonda izmaksām.

Mērs vērsās pie finanšu ministra ar lūgumu rast risinājumu šai situācijai un atgriezt pilsētas naudu. Taču ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro atbildēja, ka pašvaldība pati esot vainīga – nevajadzēja glabāt naudu tādā bankā. Tāpat ministrs paziņoja, ka ikviena pašvaldība var vērsties pie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pēc padoma, kur būtu labāk glabāt iedzīvotāju naudu.

PNB kontos joprojām paliek iesaldēti 672 tūkstoši eiro pilsētas naudas.

Ziņu lente
0