Eiropas Parlaments aicina Latviju ratificēt Stambulas konvenciju

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Европарламента
Здание Европарламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septiņas Eiropas Savienības valstis joprojām nav ratificējušas Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti aicina visas Eiropas Savienības valstis pievienoties Stambulas konvencijai un ratificēt to pēc iespējas ātrāk, lai apturētu vardarbību pret sievietēm, tiek ziņots Eiropas Parlamenta mājaslapā.

Latvijas vīrieši nogalināja piecas savas dzīves biedrenes - Sputnik Latvija
Katra trešā Latvijas iedzīvotāja cieš no partnera vardarbības

Patlaban konvenciju ir parakstījušas, taču nav ratificējušas septiņas valstis: Bulgārija, Čehija, Ungārija, Lietuva, Latvija, Slovākija un Lielbritānija.

Stambulas konvencija ir pirmais juridiski saistošais dokuments, kurš veido vispārēju tiesību bāzi un pieeju vardarbības pret sievietēm apkarošanai un kura mērķis ir novērst vardarbību ģimenē, aizsargāt upurus un piemērot kriminālvajāšanu vainīgajiem.

Valstīm, kuras ratificē Konvenciju, ir jākriminalizē vairāki noziegumi, tostarp: psiholoģiskā vardarbība, vajāšana, fiziska vardarbība, seksuāla vardarbība, tostarp izvarošana, piespiedu laulība, sieviešu dzimumorgānu izkropļošana, piespiedu aborti un piespiedu sterilizācija.

Kopš Konvencijas pieņemšanas brīža Latvijā 80% tās rekomendāciju jau ir iekļauti likumdošanā. Piemēram, tika ieviesta valsts apmaksāta rehabilitācija pilngadīgiem vardarbības ģimenē upuriem un policistu apmācīšana efektīvām darbībām situācijās, kas saistītas ar vardarbību ģimenē. Tāpat tika kriminalizētas tādas darbības, kā vajāšana un draudi, ieviests termins "psiholoģiska vardarbība".

Насилие - Sputnik Latvija
Pētījums: vardarbības cena Latvijā – 442 miljoni eiro

Jau daudzus gadus pret dokumenta ratifikāciju uzstājas Nacionālā apvienība un Tieslietu ministrija, kuru līdz nesenajam laikam vadīja šīs partijas pārstāvis, jo Stambulas konvencijas dēļ Latvijā it kā var parādīties "trešais dzimums"

Saskaņā ar 2014. gada pētījumiem viena no trim sievietēm ES ir piedzīvojusi fizisku un/vai seksuālu vardarbību pēc 15 gadu sasniegšanas, 55% sieviešu saskārās ar kaut kāda veida seksuālo vajāšanu, savukārt katra divdesmitā tika izvarota.

Ziņu lente
0