Pētījums: vardarbības cena Latvijā – 442 miljoni eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti izstrādājuši speciālu aprēķināšanas metodiku un noskaidroja, ka vardarbība pret sievietēm Latvijā izmaksā gandrīz 450 miljonus eiro gadā.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. Eiropas Dzimumu vienlīdzības institūta (EIGE) pētnieki sadarbībā ar Lielbritānijas speciālistiem izstrādāja īpašu izdevumu aprēķināšanas metodiku, kuri saistīti ar partneru vardarbību pret sievietēm, vēsta Grani.lv.

Женщина-офицер Военной полиции - Sputnik Latvija
Pētījums: sievietei var maksāt mazāk, atlaist viņu arī ir vieglāk

Par EIGE pētījuma mērķi kļuva metodoloģijas identifikācija izdevumu aprēķināšanai, kuri saistīti ar vardarbību 28 ES valstīs. Saskaņā ar speciālistu datiem, izdevumi, kas saistīti ar intīmo partneru vardarbību 28 ES valstīs, sastāda 122 miljardus eiro, ar vardarbību pret sievietēm – 225 miljardus eiro.

Labklājības ministrijas pārstāve Viktorija Boļšakova pastāstīja, ka, saskaņā ar speciālistu aprēķiniem, Latvijā izdevumi, kas saistīti ar vardarbību pret sievietēm, sastāda apmēram 442 miljonus eiro gadā.

Speciālisti centās aprēķināt sievietes ārstēšanās izmaksas, kura cietusi gan no fiziskas, gan no psiholoģiskas vardarbības, pie ārstēšanās izmaksām pierēķināja klāt arī ekonomikas slodzi uz darba devēju, kurš zaudē ienākumus no darba nespējas lapām, ko noformē sievietes rehabilitācijas periodam, turpat eksperti pieskaitīja darba ražīguma samazināšanos. Turklāt speciālisti ņēma vērā policistu, mediķu, sociālo dienestu un citu saistīto iestāžu slodzi, taču netika ņemti vērā bērniem nodarīti zaudējumi. 

Pētījumā tiek uzsvērts, ka vardarbība attiecībā pret sievietēm kaitē ne tikai ģimenei, bet arī visai sabiedrībai kopumā. Savukārt šādas attieksmes iemesls pret sievieti ir nevienlīdzīgais sabiedrības stāvoklis, teikts pētījumā. Tāpat tiek atzīmēts, ka vardarbība pret sievietēm – tas ir viens no izplatītākajiem diskriminācijas veidiem un cilvēka tiesību pārkāpumiem.

Kur ir labāk būt par sievieti - Sputnik Latvija
Kur ir labāk būt par sievieti: miera un drošības indekss

Iepriekš tika ziņots, ka Latvijā saglabājas augsta tolerance pret vardarbību ģimenē. Saskaroties ar problemātiskajām ģimenēm, cilvēki izvēlas neiejaukties un turēties malā. Turklāt 57% latviešu pārliecināti, ka vardarbību pret sievietēm bieži provocē pašas sievietes.

Tikai 2016. gadā Latvijas vīrieši nogalināja piecas savas dzīves biedrenes, savukārt 70 sievietēm tika nodarīti smagi miesas bojājumi. Saskaņā ar statistiku, katra trešā sieviete Latvijā cieš no vardarbības ģimenē, un šis rādītājs valstī ir augstāks par vidējo Eiropā.

Saskaņā ar Women, Peace, and Security Index reitingu, par labāko valsti sievietēm atzīta Islande. Pirmajā desmitniekā iekļuva arī Norvēģija, Šveice, Slovēnija, Spānija, Somija, Kanāda, Nīderlande, Zviedrija un Beļģija. Latvija ieņēma 34. vietu, piekāpjoties gan Lietuvai, kura ieņēma 32. vietu, gan Igaunijai – 23. vieta. Polija izrādījās 28. vietā, Baltkrievija 37., Krievija 55., savukārt Ukraina 103.

Ziņu lente
0