Nacionālā apvienība iesaka izmantot Darba svētkus darbam, ne priekiem

© pexels / rawpixelРабота в офисе
Работа в офисе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība izdomājusi iedzīvotājiem jaunu svētku dienu, tiesam apmaiņā pret jau esošu brīvdienu.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputāti nolēmuši, ka 1.maijā, Darba svētkos klātos strādāt, nevis priecāties, vēsta Tvnet.lv.

Likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumus NA deputāti jau ir sagatavojuši. Viņi iesaka 1.maiju pārvērst par darba dienu, savukārt Lāčplēša dienu, 11.novembri – par īstiem svētkiem. Galu galā 11.novembrim jākļūst par izejamo dienu, bet 1.maijam – par darba dienu.

NA paskaidroja ka 11.novembris ir saistīts ar virkni tradicionālu pasākumu, oficiālu un brīvprātīgu. Cilvēkiem vajadzīga brīvdiena, lai tajos piedalītos.

Празднование годовщины восстановления независимости Латвийской Республики в Риге - Sputnik Latvija
Valsts valodas diena un "Mežabrāļu" diena: jauni datumi Latvijas kalendārā

Kā jau vienmēr, pieminēta arī brīvība. Pēc nacionālistu domām, pēc 1990.gada būtiski pieaugusi 11.novembra nozīme. Tagad tā ir ne tikai Lāčplēša ordeņa kavalieru piemiņs diena, bet arī visu Latvijas brīvības cīnītāju diena.

Likumprojekts neparedz galīgi atņemt atzīmējamas dienas statusu 1.maijam, vienkārši tā vairs nebūs brīvdiena.

Galu galā Latvijā saglabāsies agrākais darba dienu skaits.

Atgādināsim, ka iepriekš prezidents Egils Levits Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē iesniedza grozījumus likumam "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

Levits ierosināja 17. martā atzīmēt Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu, savukārt 15. oktobrī – Valsts valodas dienu.

IV Всемирный диктант по латышскому языку  - Sputnik Latvija
Gandrīz 40% iedzīvotāju nevēlas svinēt Valsts valodas dienu

Runājot par 17. marta dienas nozīmi, valsts vadītājs paziņoja, ka "Latvijas valstiskuma otrā gadsimta sākumā ir nepieciešams atgriezt sabiedrības sociālajā atmiņā zināšanas par Latvijas patriotu pretošanos okupācijas režīmiem un godināt mūsu varoņus, kuri uzturēja Latvijas tautas prasību pēc savas valsts un neatkarības dzīvu visos okupācijas gados", teikts prezidenta mājaslapā.

Jāpiebilst, ka "tauta" gaidāmos svētkus uzreiz iedēvēja par "mežabrāļa dienu".

Runājot par 15. oktobri, kā iespējamo Valsts valodas dienu Latvijā, prezidents norādīja, ka šajā dienā 1998. gadā tika noslēgtas diskusijas par Satversmes tekstu, un 4. pantā latviešu valodai tika nosprausts valsts valodas statuss Latvijā.

Savukārt Latvijā dzīvojošais žurnālists Jurijs Aleksejevs Levita izdomāto 15.oktobri nosauca par "naida poti" – 1991.gada 15.oktobrī Latvijā tika pieņemts likums par nepilsoņiem.

Ziņu lente
0