Patriotisma labad miljons eiro algām un korporatīviem: Latvija rūpējas par ierēdņiem

© LiepājaПраздничный вечер
Праздничный вечер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Algu palielinājumam Saeimā 2020. gadā ieplānotais finansējums ir 524 740 eiro, prezidenta kancelejā – 474 040 eiro; turklāt ierēdņus iepriecinās ar bezmaksas korporatīviem komandas gara un patriotisma veicināšanai.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Latvijas Saeimas nākamā gada budžets ieplānots 26,07 miljonu eiro apmērā, kas ir gandrīz par trīs miljoniem vairāk, nekā šogad. Prezidenta kancelejas budžets sastādīs 5,67 miljonus eiro, kas ir par 800 tūkstošiem vairāk, nekā 2019. gadā. Turklāt valsts ierēdņiem plānots atļaut tērēt budžeta līdzekļu naudu korporatīvajiem pasākumiem, raksta avīze Latvijas Avīze.

Saeimas budžets

Latvijas parlamenta budžets 2020. gadam ieplānots 26,07 miljonu eiro apmērā. 2018. gadā Saeimas budžets sastādīja 20 miljonus eiro, šogad – 23,16 miljonus.

Papildu 524 740 eiro nākamgad būs nepieciešami deputātu algu palielinājumam sakarā ar pamatalgas apmēra celšanos valstī.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
"Turēt gaišu skatu": sociālie tīkli izsmej Kariņu par mediķiem veltītu frāzi

Vēl 570 429 eiro ir nepieciešami elektroniskās balsošanas sistēmas nomainīšanai sēžu zālē un pasākumiem par godu neatkarības atjaunošanas gadadienai.

Par 1 823 185 eiro paredzēts palielināt izdevumus drošības veicināšanas pasākumiem, Saeimas ēkas pielāgošanai noteiktiem darba apstākļiem, aparatūras nomainīšanai sēžu zālē un informācijas sistēmu atjauninājumiem.

Saeimas iemaksas starptautiskajās organizācijās 2020. gadā sastādīs 142 320 eiro. Kopumā iemaksas tiek plānotas desmit organizācijām, savukārt vislielāko summu sastādīs iemaksas Baltijas asamblejā – 91 380 eiro.

2020. gadā Saeimas darbu nodrošinās vidēji 645 cilvēki, tostarp 100 deputāti. Darbinieku skaits samazināsies par 17, jo tiek plānots darbavietu samazinājums Saeimas autobāzē.

Saeimas budžetu 2020. gadam valdība jau ir apstiprinājusi, taču galīgais lēmums par to būs jāpieņem pašam parlamentam.

Valsts kancelejas budžets

Prezidenta kancelejas budžets 2020. gadā ieplānots 5,67 miljonu eiro apmērā. 2018. gadā kancelejas budžets sastādīja 5,34 miljonus eiro, savukārt šogad tai piešķirti 4,86 miljoni eiro, attiecīgi 2020. gadā budžets palielināsies par 16,8%.

Kancelejas 2020. gada budžeta projektā norādīts, ka plānots izveidot trīs jaunas darbavietas, un to kopējais skaits sastādīs 61. Tāpat plānots paaugstināt kancelejas darbinieku atalgojumu par 14% - šiem mērķiem piešķirti papildu 474 040 eiro. Kopumā darbinieku algām 2020. gadā ir ieplānoti 2,38 miljoni eiro.

Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага  - Sputnik Latvija
Pēkšņi nauda atradusies: vai mediķi un skolotāji saņems konfiscētos 29 miljonus eiro

Papildu 70 tūkstošus eiro plānots piešķirt prezidenta ārvalstu vizītēm. Saskaņā ar kancelejas prognozēm, ārzemju komandējumu skaits nākamgad pieaugs par 29%.

Par 23 200 eiro plānots iegādāties šifrēšanas iekārtu SINA Box Nacionālās drošības padomes vajadzībām. Turklāt kancelejā plānots ieviest jaunas lietvedības un apžēlošanas sistēmas, kam būs nepieciešami 48 500 eiro.

Prezidenta kancelejas portāla uzlabošanai plānots iztērēt 36 tūkstošus eiro, jaunajam dekoratīvajam aprakstam uz Rīgas pils Svētku zāles griestiem – 60 500 eiro.

Bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa portreta izveidošanai piešķirs 12 000 eiro.

Valdība jau ir apstiprinājusi kancelejas budžetu, taču galīgais lēmums jāpieņem Saeimai.

Korporatīvi

Latvijas Valsts kanceleja izstrādājusi likumprojektu, kurš ļauj valsts un pašvaldības iestādēm rīkot kolektīvos pasākumus, daļēji apmaksājot to no budžeta.

Dokumentā tiek skaidrots, ka "kolektīvie pasākumi valsts pārvaldē ir viens no valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonu motivēšanas instrumentiem", kā arī "palīdz saliedēt kolektīvu, veicina lojalitāti, patriotismu pret darbavietu un piederību tai". Tādējādi korporatīvi veicinās stabilu un efektīvu valsts pārvaldi, uzskata iestādē.

Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Neizskatās, ka Latvija kaut ko sasniegusi 30 gadu laikā: kas nav kārtībā ar budžetu 2020

Likumprojektā ir iekļauts arī "kolektīvā pasākuma" definējums – tas ir "valsts un pašvaldību institūcijas rīkots pasākums ar mērķi motivēt un saliedēt valsts pārvaldē un pašvaldībās nodarbinātos, lai nodrošinātu institūcijas stratēģisko mērķu sasniegšanu un stiprinātu organizācijas kultūru".

“Kolektīvais pasākums var būt svinīgs pasākums saistībā ar amatpersonām nozīmīgu institūcijas gadadienu, valsts svētku atzīmēšanu, sporta pasākumi, iekšēji komunikācijas pasākumi, amatpersonu mācības, kas saistītas ar komandas veidošanu un kolektīva saliedēšanu,” paskaidroja Valsts kancelejā.

Likumprojektā paredzēts, ka izdevumu apmērs šādiem mērķiem nedrīkst pārsniegt 0,5% no noteiktās pamatalgas vienam darbiniekam attiecīgajā gadā. Ņemot vērā, ka valsts amatpersonas pamatalga 2020. gadā noteikta 976,47 eiro apmērā, katra iestāde drīkstēs iztērēt no budžeta kolektīvajiem pasākumiem 4,88 eiro, rēķinot uz vienu cilvēku.

Ziņu lente
0