Pēkšņi nauda atradusies: vai mediķi un skolotāji saņems konfiscētos 29 miljonus eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага
Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas budžets pēkšņi papildinājies ar 29 miljoniem eiro, kas konfiscēti naudas atmazgāšanas lietas ietvaros. Aptuveni tik daudz pedagogi un mediķi pieprasa algu palielināšanai.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Par negaidīti labu ziņu premjerministrs Krišjānis Kariņš nosauca lēmumu konfiscēt 29 miljonus eiro no kāda nerezidenta konta RIB bankā par labu valsts budžetam. Nauda tiks novirzīta prioritārajiem mērķiem, apsolīja Ministru prezidents, vēsta Mixnews.

Iepriekš kļuva zināms, ka tiesa atzinusi par nelegāli iegūtiem naudas līdzekļus Reģionālās investīciju bankā (RIB) esošajā nerezidenta kontā 29 milj. eiro apmērā. Tos lemts ieskaitīt valsts budžetā. Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

"Tā ir negaidīti laba ziņa pirmdienas pēcpusdienā," atzina Kariņš. "Lielās prioritātes tikušas iezīmētas vēl valdības veidošanas laikā. Prioritāšu saraksts nemainās, un domāju, ka papildu līdzekļus varētu arī ieguldīt atbilstoši prioritāšu sarakstam," piebilda politiķis, komentējot ziņu par nepilnu 30 milj. eiro konfiskāciju.

Skolotāji un mediķi pieprasa algu palielinājumu

Viens no strīdīgākajiem jautājumiem nākamā gada budžeta sastādīšanas procesā Kariņa valdībai izrādījās solījums celt algas pedagogiem un mediķiem. Valdības saistības bija noteiktas likumā, taču Ministru kabinets no tām izvairījās. Kariņš ieteica vienkārši atcelt likumus, kas paredz algu palielināšanu.

"Mums ir jāatceļ visi likumi, kurus mēs nevaram izpildīt, lai mūs nevaino par to, ka mēs tos neizpildām. Pret mums pastāvīgi skan apsūdzības par to, ka netiek izpildītas kaut kādas likuma normas… Tad, varbūt, tās ir jāatceļ, lai darbs norit bez lieka trokšņa, bet pēc būtības. Es nevēlos nodarboties ar to, ko mēs nevaram īstenot," paziņoja valdības vadītājs.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Vienlaikus Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) plāno 24.oktobrī pieņemt lēmumu par protesta akciju, ja Ministru prezidents nepiekritīs apspriest iespēju celt algas skolotājiem, informēja arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

11.oktobrī valdības sēdē finanšu ministrs Jānis Reirs un izglītības ministre Ilga Šuplinska apsolīja tikties ar pedagogiem 2020.gada pavasarī un apspriest algu palielināšanu, taču Kariņš tikšanos vēl nav apstiprinājis.

Arī mediķi izvērtē protesta akciju iespējas nepietiekama finansējuma dēļ. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvji informēja, ka lēmums tiks pieņemts šodien, 15.oktobrī.

Protesti plānoti, jo valdība plāno tuvākajos gados nevis palielināt, bet gan samazināt veselības aprūpes finansējumu procentos no iekšzemes kopprodukta, teica LVSADA.

Organizācija norādīja, ka, saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu papildu līdzekļiem darba apmaksas palielināšanas vajadzībām veselības aprūpes jomā 2020.gadā jāpārsniedz 100 milj. eiro.

Ziņu lente
0