Viedoklis

Jaunā pasaules līdere sola katastrofas Krievijai. Un ne tikai Krievijai vien.

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEГрета Тунберг
Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji cenšas saprast, kā vispār "meitene ar dīvainībām", kas tikai pirms gada vientuļi piketēja pie granīta iestādēm Zviedrijā, pārvērtusies par galveno cilvēku uz planētas. Atklājas izcils PR profesionāļu darbs.

Zviedru meitene, kas pirmdien kļuvusi par galveno cilvēku pasaulē, ir aizņēmusi visas pasaules ziņas. Grētas Tūnbergas fenomenu RIA Novosti portālā apspriež Viktors Marahovskis.

Austrālijas premjerministrs komentē Grētas Tūnbergas paziņojumus un brīdina jauniešus necelt "nevajadzīgu paniku" klimata dēļ.

Акция Fridays For Future в Мадриде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumu jaunatne vairs nevēlas barot Krieviju

Grētai Tūnbergai jāapvienojas ar arodbiedrībām, lai cīnītos vienlaikus par klimatu un strādnieku tiesībām, aicina populārie radikālie publicisti. Tikai tā var uzvarēt.

Grēta Tūnberga saķērusies ar Donaldu Trampu trollinga kaujā. Amerikas prezidents, komentējot meitenes niknās asaras ANO tribīnē, paziņoja, ka tā esot "jautra, jauna meitene, gaišas un skaistas nākotnes gaidās, patīkami uz viņu skatīties". Tūnberga savā lapā Twitter nomainīja biogrāfijas datus pret Trampa citātu.

Mediji cenšas saprast, kā vispār "meitene ar dīvainībām", kas tikai pirms gada vientuļi piketēja pie granīta iestādēm Zviedrijā, pārvērtusies par galveno cilvēku uz planētas. Atklājas izcils PR profesionāļu darbs.

Grēta Tūnberga – "Antitramps", ziņo vadošie mediji. Viņa pievērsusies iespējamai nākotnei, viņš – iedomātai pagātnei.

...Vārdu sakot, lai kurp tālāk pa dzīvi dotos pati skolniece no Eiropas ziemeļiem, fenomens jau ir noticis. Miljons vai pusotrs miljons skolēnu visā pasaulē mācību vietā periodiski piedalās "klimata streikos", pieaugušie cilvēki lietišķos uzvalkos nekurnot uzklausa lamu vārdus, korporācijas bailēs klusē.

Интервью премьер-министра РФ Д. Медведева - Sputnik Latvija
Krievijas premjerministrs parakstījis lēmumu par Parīzes Klimata konvencijas pieņemšanu

Konservatori, benzīna civilizācijas un trekna steika aizstāvji, Grētai pat "kuš" nevar pateikt – tas viņiem dārgi maksās. Grēta ir ideāla ikona, grozi kā gribi.

Viņa ir meitene, un par viņu neviens nevar atrast neko kompromitējošu, viņai vienkārši nav biogrāfijas.

Viņa ir meitene ar Aspergera sindromu, proti, tik nevarīga, ka šīs nevarīgums kļuvis par ideālām bruņām. Galu galā ikviens, kurš mēģinās atgādināt par viņas attīstības traucējumiem, tiks nodots aizmirstībai kā pēdējais draņķis un nelietis. Kāds komentētājs Fox News ēterā, neapdomīgi nosauca viņu par "psihiski slimu". Televīzijas kanāls ar visdziļāko atvainošanos apsolīja, ka komentētājs vairs tā ēterā neparādīsies.

Viņa ir skolniece - proti, viņas apgalvojumus nevar kritizēt, jo, pats par sevi saprotams, no viņas nevar prasīt dziļas zināšanas. Viņa nav zinātniece, viņa ir staigājošā hipersaite uz visiem "zaļajiem" pētījumiem vienlaikus. Tas ir, "patiesībā viņai ir taisnība", bet konkrētos punktos viņas kritiķi būs spiesti cīnīties nevis ar Grētu, bet ar kuplu pieaugušo ekoaizstāvju armiju.

Starp citu, Grēta ir arī vegāne, protestē pret autoritārismu Krievijā un atbalsta LGBT. Proti, līdz ar "zaļajiem", aiz viņas stāv arī citas lobistu armijas – masu iznīcināšanas morālo lozungu turētājas. Ar seksuālajām minoritātēm viss ir skaidrs. Ar Krieviju, šo ogļūdeņražu monstru ar heteroseksuālo balto vīrieti priekšgalā, kur apspiež brīvību, arī viss ir skaidrs. Atteikšanās no nolādētās gaļas arī ir varena pasaules tendence ar saviem lobistiem un biznesa interesēm: nesen pat tāds superautoritatīvs viedokļu piegādes kanāls kā biznesa informācijas aģentūra Bloomberg aicināja cilvēci "atteikties no gaļas vismaz reizi nedēļā".

Vārdu sakot, Grētas spēka pamatā ir fakts: pati par sevi viņa ir nulle. Viņa ir caurspīdīga būtne, līdzīga laboratorijas infuzorijām, izkrāsota visās modernākajās krāsās un raida tās pa visu pasauli.

Tagad caur viņu pārsvarā tiek pārraidīta zaļā enerģētika, bet vēlāk meitenei tikpat labi varēs uzvilkt mugurā dzīvnieku vai transformeru tiesībām un tā tālāk – pēc saraksta. Grēta ir savdabīgs rubīns lāzera iekārtā, viņu var piesātinat ar protesta enerģiju un vērst pret Pagātnē Iestrēgušajām Personām vai institūcijām un izdedzināt tās ar niknu staru.

... Bet tagad – pats interesantākais.

Mēģināsim abstrahēties no meitenes Grētas un atradīsim kopsaucēju visām revolucionārajām kampaņām, kas viņu padarījušas par savu karogu un kultu. Vai ir kaut kas kopīgs cīņai pret globālo sasilšanu, cīņai par mazgadīgo transgenderu tiesībām, cīņai par feminismu pret vīriešu patriarhātu un cīņai par dzīvnieku tiesībām?

Izrādās – ir gan, vispārējais revolucionārais kopsaucējs te pastāv. Īsumā to var formulēt šādi: "esamība vairs nenosaka apziņu".

Proti, līdz šim cilvēce dzīvoja atbilstoši apstākļiem. Cilvēki ara zemi un sēja tajā savus kāļus, jo bija spiesti kaut ko ēst. Cilvēki audzēja dažādus mājlopus, slauca tos un cietsirdīgi ēda, jo bija spiesti kaut kā dabūt olbaltumvielas. Cilvēki apvienojās binārās ģimenes sistēmās - vīrietis + sieviete - tāpēc, ka bija spiesti izdzīvot, un tā bija drošākā izdzīvošanas stratēģija. Cilvēki bija spiesti apvienoties nācijās un veidoja savas valstis ar bruņotiem spēkiem, bija spiesti iegūt no zemes ogļūdeņražus un tā tālāk.

Вашингтон перед инаугурацией Дональда Трампа - Sputnik Latvija
Ekoaktīvisti sarīkojuši transporta kolapsu Vašingtonas centrā

Tagad šīs "piespiešanas" vairs nav. Tagad civilizācija, pēc revolucionārās ideoloģijas versijas, ir kļuvusi tik spēcīga, ka mums vairs neviens nav jāpiespiež. Cilvēki var iegūt olbaltumvielas no zilaļģēm, ko audzē baseinos zem saules vai lampām (aļģu nav žēl). Cilvēki var izdzīvot un vairoties vienatnē vai viendzimuma laulībās vai poliamoru kopienās, vai vispār nevairoties. Cilvēki var izmantot atjaunojamos un ekoloģiski nekaitīgus enerģijas avotus - sauli, vēju un paisumu (nejautājiet, kā ietekmes Krieviju ar tās klimatu, piemēram, reāls mēģinājums dzīvot ar saules baterijām. Runa nav par realitāti, runa ir par koncepciju.)

Cilvēks, pēc revolucionārās ideoloģijas versijas, tagad ir īsts dabas ķēniņš un Visuma valdnieks. Viņš tagad prot visu. Taču ir viena nianse.

Lai gan cilvēce vairs nav "spiesta" dzīvot, kā agrāk, izrādās, ka tagad tai "jādzīvo" pēc jauna parauga.

Šajā vietā sākas īsts karš. Karš par to, kam mēs visi esam parādā. Un ko tieši esam parādā. Rēķinus piestādījušo kreditoru saraksts jau ir gatavs. To starpā ir visi, kas aizskarti savas nevarības dēļ. Tā ir Dzīva Daba, kas cilvēkiem ir jāpārtrauc nežēlīgi slaukt, art un ēst.

Акция Fridays For Future в Мадриде - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība apņēmusies kļūt par vispasaules "apzaļumošanas" līderi

Tie ir visi diskriminēto kategoriju pārstāvji - no sievietēm, kuras kopš senseniem laikiem nomocījušas dzemdības, patriarhāts un tiesību trūkums, līdz seksuālajām minoritātēm un agrāko gadsimtu koloniālās politikas upuriem.

Tie ir cilvēki ar attīstības īpatnībām un cilvēki ar īpašām vajadzībām, kurus agrāk uzskatīja par slimiem un tāpēc nevirzīja uz priekšu, bet tagad tie jālolo un jāvirza.

Sarakstā ir arī pirmatnējo kultu adepti, kas pilnmēnesī buras un sauc Dievieti-Māti un Ragaino dievu (arī viņi ir cietuši no "raganu un pagānu medībām").

Lūk, tāds īsumā ir personu saraksts, kam mēs tagad esam parādā. Viņu vājums tagad ir viņu galvenais spēks.

Cilvēcei, kas nometusi savas agrākas nepieciešamības jūgu, tagad ir brīvprātīgi jāuzņemas jauns, augsti morāls brīvības jūgs. Praktiskā nozīmē - neēst gaļu, braukt ar sabiedrisko elektrotransportu vai staigāt kājām, nelidot ar lidmašīnu, atdot algu aizskartajām kategorijām un nerunāt tām pretī.

Изменение климата - Sputnik Latvija
Sinoptiķi konstatējuši: klimata pārmaiņu pazīmes pastiprinās

Ja cilvēce neklausīs, to sodīs ar daždažādiem nāvessodiem. Kurus, starp citu, meitene Grēta jau nosauca ANO tribīnē: klimata katastrofa, izmiršana un jaunatnes dumpis.

... Paskatieties, kāds paradokss iznāks. Faktiski mūsu priekšā ir kaut kas ļoti līdzīgs jaunas globālas reliģijas ieviešanas mēģinājumam. Dieva vietā tajā ir "daba", bet viss pārējais jau ir pazīstams: gan aicinājums steidzami nožēlot grēkus, gan apokalipses tuvums, gan cilvēces sadalīšana glābtajās atbildīgajās avīs un neticīgajos āžos. Ir pat šķīstā jaunava.

Jau tas vien liecina, cik maz ir mainījusies pasaule.

Ziņu lente
0