Sinoptiķi konstatējuši: klimata pārmaiņu pazīmes pastiprinās

CC0 / pixabay / Изменение климата
Изменение климата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klimata pārmaiņu rezultāti un ietekme pieaug, nevis palēninās. Paātrinājusies jūras līmeņa celšanās, un sinoptiķi raizējas par to, ka ledus līmeņa pēkšņa samazināšanās Antarktikā un Grenlandē novedīs pie Pasaules okeāna tālākas paplašināšanās.

RĪGA, 23. septembris – Sputnik. Pēdējo piecu gadu laikā klimata pārmaiņu pazīmes ir pastiprinājušās, - tie būs siltākie visā novērojumu vēsturē, teikts Pasaules meteoroloģijas organizācijas (PMO) pārskatā, kas tika publicēts svētdien, vēsta RIA Novosti.

PMO pārskatā par pasaules klimata stāvokli 2015.-2019.gg. atzīmēts, ka siltumnīcas gāzu koncentrācija atmosfērā sasniegusi rekordlielu līmeni, - piecu gadu laikā tā pieaugusi par 20%, vidējā temperatūra pasaulē palielinājusies par 1,1 grādu pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar pirmsindustriālo periodu. Eksperti uzsver, ka 2019.gada beigās siltumnīcas gāzu apjoms atmosfērā var pārsniegt 410 daļiņas uz miljonu.

"Klimata pārmaiņu rezultāti un ietekme pieaug, nevis palēninās. Paātrinājusies jūras līmeņa celšanās, un mēs esam noraizējušies par to, ka ledus līmeņa pēkšņa samazināšanās Antarktikā un Grenlandē novedīs pie Pasaules okeāna tālākas paplašināšanās.

Šogad Bahamās un Mozambikā mēs redzējām, ka jūras līmeņa pieaugums un intensīvas tropiskās vētras noved pie humanitārām un ekonomiskām katastrofām," teica PMO ģenerālsekretārs Peteri Tālass.

Термометр на окне - Sputnik Latvija
Zinātnieki: klimata pārmaiņas var novest pie pasaules kara

Laika posmā no 2014. līdz 2019. gadam jūras līmenis pieauga par 5 milimetriem gadā. Atgādināsim, ka iepriekš, laikā no 2007. līdz 2016. gadam pieaugums nepārsniedza 4 milimetrus gadā.

Klimata pārmaiņu rezultātā vērojami arī siltā gaisa viļņi, kas reģistrēti 2015.-2019.gg. Gandrīz visi tie noveda pie jauniem temperatūras rekordiem.

PMO ģenerāldirektors ir pārliecināts: patlaban pasaule ir saskārusies ne tikai ar klimata pārmaiņu problēmu, bet arī nepieciešamību pielāgoties jaunajai situācijai. Cita starpā šajā aspektā nepieciešams finansējums agrīna brīdinājuma mehānismu izstrādes un kvalitatīvāku laikapstākļu prognožu nodrošinājumam.

Ziņu lente
0