Latvijas Pasts dubultojis maksu par pensijas piegādi

© Foto : latvijas pastsПочтальон
Почтальон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas Pasts" uzskata, ka pensiju piegāde mājās ir zināmā mērā ekskluzīvs pakalpojums.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. "Latvijas Pasts" pieņemis lēmumu palielināt maksu par pabalstu un pensiju piegādi mājās no 2020.gada 1.janvāra. Par  to 4.septembrī pastāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vadītāja Inese Šmitiņa.

Iespējams, "Latvijas Pasts" lēmums saistīts ar pensionāru – PNB Banka bijušo klientu – skaita kraso pieaugumu, kuri norādījuši, ka turpmāk vēlas saņemt pensijas nevis bankā, kā agrāk, bet gan pa vecam – skaidrā naudā, ar pastieku. Atgādināsim, ka pēc bankas darbības apturēšanas tās klientiem – pabalstu un pensiju saņēmējiem – bija jāiesniedz VSAA iesniegums ar konta numuru, kurā tagad jāpārskaita nauda. Jaunākie dati liecina, ka informāciju snieguši vairāk nekā 30 tūkstoši bankas klientu, taču nav zināms, cik daudzi pensionāri izraudzījušies skaidrās naudas norēķinus.

Очередь пенсионеров около офиса PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Kur jāiet pensionāriem, kuri nesaņēma naudu PNB Bankas slēgšanas dēļ

VSAA informēja, ka "Latvijas Pasts" noteiktā maksa par naudas piegādi mājās no 2020.gada 1.janvāra dubultosies un sasniegs 4,88 eiro. No 2021.gada tā pieaugs vēl vairāk – līdz 5,28 eiro.

VSAA direktore Inese Šmitiņa atzīmēja, ka nesen organizētajā iepirkumā par naudas piegādi uzvarējis "Latvijas Pasts" kā vienīgais pretendents un līgums noslēgts uz diviem gadiem. Viņa pauda cerību, ka daudzi, iespējams, vēl paspēs nomainīt naudas saņemšanas veidu.

VSAA oficiālie dati rāda, ka līdz šim ar katru gadu aizvien samazinājās cilvēku skaits, kuri vēlējās saņemt naudu ar pastnieka starpniecību. Piemēram, 2013.gadā pensiju mājās saņēma 127 tūkst.iedzīvotāju, 2015.gadā – 85 tūkstoši. 2019.gada pirmajos mēnešos pakalpojumu izmantoja 79 tūkstoši klientu – 14% no kopējā pensionāru skaita.

Pagaidām nav zināms, cik lielā mērā mainījusies aina pēdējās dienās kopš PNB Bankas slēgšanas, kurā kontus bija atvēruši 30-40 tūkstoši pensionāru.

"Latvijas Pasts" atzīmēja, ka cena aug tieši sakarā ar pakalpojuma pieprasījuma samazināšanos. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns pastāstīja, ka šis pakalpojums prasa vairāk laika no pastnieka, tostarp arī naudas apstrādes posmā. Naudas transportēšana, pēc viņa vārdiem, ir viens no dārgākajiem pakalpojumiem, un tā cenas pieaugs.

Ziņu lente
0