Latvijas iedzīvotājus "silda" kredīti automašīnu iegādei

© pixabay / ofravim Автомобили
Автомобили - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar rudens iestāšanos Latvijas iedzīvotāji sāk aktīvāk ņemt kredītus transportlīdzekļu iegādei.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Rudenim tuvojoties, Latvijā pieaug kredītlīdzekļu apjomi, kas paņemti transporta iegādei. Par to liecina Bigbank apkopotie dati, vēsta Bb.lv.

Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Dzīvo pāri saviem līdzekļiem: Latvijas iedzīvotājiem arvien grūtāk atmaksāt kredītus

Dati rāda: jo siltāks laiks, jo mazākas kredītu summas automašīnām nepieciešamas iedzīvotājiem, tiklīdz jūtama sala tuvošanās, bankas sāk kreditēt aizvien lielāku skaitu klientu.

Piemēram, 2019. gada jūlijā un augustā vidējais aizņēmums automašīnas iegādei sasniedza aptuveni 4300 eiro. Līdzīga bija arī aina 2018. gadā.

Pērnā gada septembrī kredītu apjoms sāka strauji augt. Vidējā izsniegtā kredīta summa pieauga aptuveni par 10%. Visu 2018. gada rudeni tendence saglabājās. Lielākie rādītāji bija decembrī un janvārī, kad automašīnas iegādei Bigbank klienti ņēma kredītā nepilnus 5300 eiro. Tuvojoties vasarai, kredītu summas atkal samazinājās.

Bigbank filiāles vadītājs Ģirts Kurmis to skaidroja sekojoši: vasaras beigās iedzīvotājiem parādās jaunas vajadzības. Siltā laikā cilvēki staigā kājām un par transportu nedomā, bet, iestājoties salam, sajūt vajadzību pārvietoties komfortablākos apstākļos.

Piemēram, ģimenēm vajadzīga mašīna, lai vestu bērnus uz skolu, pulciņiem un mājām. Studenti vēlas ātrāk nokļūt mācību vietā. Protams, arī pieaugušie uzskata, ka uz darbu labāk braukt mašīnā.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijā zāles tirgo uz kredīta. Kas notiks tālāk?

Pērn bankas Luminor aptauja februārī, kas tika organizēta starp 300 respondentiem 20-50 gadu vecuma grupā, parādīja, ka 32% iedzīvotāju vēlas iegādāties jaunu automašīnu, taču nevar to atļauties.

Pie tam 74% respondentu atklāja, ka ieguvuši sapņu pirkumu par sakrāto naudu, 42% izmantoja bankas kredītus, bet 13% - aizlienēja naudu no radiem un draugiem.

Starp cilvēkiem, kuri nekad nav izmantojuši kredītus, 17% atzina, ka baidās no ilgtermiņa saistībām, 14% paziņoja, ka nav atraduši izdevīgu piedāvājumu, 11% norādīja, ka viņiem nepatīk ņemt kredītus, bet 4% atzīmēja, ka baidās no nezināmā.

Ziņu lente
0