Dzīvo pāri saviem līdzekļiem: Latvijas iedzīvotājiem arvien grūtāk atmaksāt kredītus

CC0 / pixabay / moerschy / Ипотечное кредитование
Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nebanku kredītu apjoms Latvijā 2018. gadā pieaudzis par 7%, jeb par 43 miljoniem eiro.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa otrdien, 6. augustā, paziņoja, ka 2018. gadā palielinājies Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri bija spiesti pagarināt kredīta atmaksas termiņu trīs un vairāk reižu, vēsta Mixnews.lv.

Salīdzinot ar 2017. gadu, vispārējais nebanku kredītu apjoms Latvijā 2018. gadā palielinājies par 7%, jeb par 43 miljoniem eiro. Kopumā gada laikā tika izsniegti kredīti 630 miljonu eiro vērtībā.

Pēc Vītoliņas sacītā, visbiežāk, aptuveni 40% aizdevumu ņēmēju, ņem naudu parādu apmaksai. Tādējādi iznāk slēgts loks, ko nekādā veidā nevar nosaukt par pareizu finanšu risinājumu, secināja PTAC vadītāja. Parādu un rēķinu apmaksai seko produktu un sadzīves lietu pirkumi, kā arī automobiļa iegāde un remonts.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Vajag naudu – pārmaksā: kā ātro kredītu ierobežošana kaitēs patērētājiem

Vītoliņa norādīja, ka lielākā daļa kredītu iekrīt augusta mēnesī, kas varētu būt saistīts ar mācību gada sākuma tuvošanos bērniem, vai arī cilvēki nesaprātīgi tērē naudu atvaļinājuma laikā un neplāno savu budžetu iepriekš.

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, 2018. gadā ātro kredītu apjoms pārsniedza 260 miljonus eiro, tas ir par 10% vairāk nekā pirms gada.

2019. gadā kreditēšanas nozarē notika zināmas pārmaiņas. Piemēram, no 1. janvāra firmām lika striktāk pārbaudīt kredītņēmēju maksātspēju, turklāt tika ierobežota summa, kuru atļauts aizņemties uz 30 dienām.

Vēl vairāk uzraudzība tika pastiprināta 2019. gada 1. jūlijā. Spēkā stājās ātro kredītu uzcenojuma ierobežojums, tagad tas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā, kā arī tagad spēkā stājies aizliegums šādu kredītu reklamēšanai.

Ziņu lente
0