Krievija komentēja ASV veiktos INF aizliegtās raķetes izmēģinājumus

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo by Petty Officer 3rd Class Jeramy Spivey / Пуск американской управляемой ракеты Tomahawk
Пуск американской управляемой ракеты Tomahawk - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas Padome uzskata: izmēģinājumi liecina par to, ka Vašingtona savlaicīgi gatavojusies izstāties no līguma un vairākkārt to pārkāpusi.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. ASV aizritējušos spārnotās raķetes izmēģinājumus, ko iepriekš aizliedza Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) komentēja politiķi un eksperti, vēsta RIA Novosti. Krievijas Federācijas Padome uzskata: izmēģinājumi liecina par to, ka Vašingtona savlaicīgi gatavojusies izstāties no līguma un vairākkārt to pārkāpusi. Valsts domes deputāts pieļāva, ka Savienotās valstis apturējušas līgumu tieši ar mērķi izmēģināt raķetes, kas tika izstrādātas jau ilgu laiku.

Cinisms un ņirgāšanās

Federācijas Padomes Aizsardzības komitejas loceklis Francis Klincēvičs uzskata, ka raķetes palaišana pēc tam, kad augusta sākumā tika pārtraukta INF darbība, – tas ir atklāts cinisms un ņirgāšanās par pasaules sabiedrību.

Senators piezīmēja, ka Savienotās Valstis pat neslēpj, ka sākotnēji izgatavojušas aizliegtās raķetes un tādējādi apglabājušas līgumu.

Politiķis uzsvēra, ka Krievija neplāno iesaistīties bruņošanās sacensībās, taču darīs visu iespējamo, lai nepieļautu ASV pārākumu.

"Tāpēc iespējama arī asimetriska atbilde," norādīja Klincēvičs.

Ilggadējs darbs

Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins norādīja, ka īstenotais starts apstiprina vairākkārtējus līguma pārkāpumus no Vašingtonas puses.

"Šis izmēģinājums liek no jauna pārdomāt, kā saglabāt Eiropas drošība sistēmas arhitektūru," viņš piebilda.

Viņa kolēģis Aleksandrs Šerins pievērsa uzmanību tam, ka šāda veida pasākumi prasa ilggadēju darbu.

"Tie ir vismaz pieci gadi.

Tas ir, visu šo laiku amerikāņi veica tamlīdzīgas izstrādes, un, pienākot dienai, stundai, brīdim, kad bija jāpāriet pie izmēģinajumiem, viņi absolūti ciniski, nekaunīgi apsūdz Krieviju par to, ka mēs it kā esot devuši iemeslu, kura dēļ viņiem jāizstājas no šī līguma, un amerikāņi nekavējoties sāk raķetes izmēģinājumus, kas viņiem jau sen ir gatava," viņš paskaidroja.

Šerins uzskata, ka Vašingtona iniciējusi izstāšanos no INF ar mērķi veikt raķetes izmēģinājumus.

"ASV acīmredzot nonāca līdz tādam bruņojuma izstrādes posmam, kurā nepieciešami praktiskie starti, izmēģinājumi, tas ir, no laboratorijas jāiziet poligonā," teica politiķis.

ASV divkosība

Pasaules ieroču tirdzniecības analīzes centra direktors, militārais eksperts Igors Korotčenko atgādināja par Vašingtonas "divkosību", kas uzvēlusi vainu Maskavai par INF pārtraukšanu.

"Jau vairākus gadus ASV Kongress piešķir naudu jaunas sauszemes bāzes vidēja darbības rādiusa spārnotās raķētes izstrādei. ASV faktiski pārkāpj līgumu INF, no kura izstājās, nez kāpēc apsūdzot Krieviju," viņš paskaidroja RIA Novosti.

Pēc viņa domām, Savienotās Valstis tādējādi "atraisījušas rokas jaunam bruņojuma sacensību pavērsienam". Izmēģinātā raķete vispirms tiks pavērsta pret Krieviju un Ķīnu, taču uz ASV darbībām jāatbild asimetriski, uzskata Korotčenko.

"Jāatbild simetriski, virspirms – attīstot Krievijas gaisa kosmiskās aizsardzības sistēmu. Tas nozīmē paātrināti uzstādīt liela darbības attāluma zenītraķešu sistēmas S-400 un maza darbības attāluma kompleksus Tor-M2, kā pēdējās robežas līdzekļus vissvarīgāko objektu piesegšanai," teica eksperts.

Raķetes palaišana

Iepriekš Pentagons paziņoja, ka veikti sauszemes bāzes konvencionālās (bez kodolgalviņas) konfigurācijas spārnotās raķetes darbības izmēģinājumi. Raķete – "Tomahawk" variants – sekmīgi trāpīja mērķī vairāk nekā 500 km attālumā. Tā tika palaista no mobilās starta iekārtas. Pentagons piezīmēja, ka izmēģinājumu rezultāti tiks izmantoti raķešu tālākai izstrādei.

Карта Европы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā līguma INF laušana ietekmēs Baltijas valstis

Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju pārtrauca darbību 2.augustā pēc ASV iniciatīvas.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau vairākkārt uzsvēris, ka ASV pārkāpa vienošanos kopš 1999.gada, kad sāka izmēģināt militāros bezpilota lidaparātus, kuru īpašības atbilst līgumā aizliegtajām sauszemes bāzes spārnotajām raķetēm. Turklāt kopš 2014.gada Vašingtona dislocē Eiropā starta iekārtas MK 41, kas piemērotas raķešu Tomahawk palaišanai. Tas ir tiešs INF pārkāpums, norādīja diplomāts.

 

 

Ziņu lente
0