Aptauja: latvieši baidās pazaudēt darbu saslimšanas dēļ

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasЛекарственные препараты и градусник для измерения температуры
Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties paņemt slimības lapu augsto medicīnas nozares pakalpojumu cenu un baiļu pazaudēt darbu dēļ.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Strādājošs cilvēks nevar atļauties slimot, jo riskē pazaudēt amatu, tā uzskata ap 40% Latvijas iedzīvotāju, vēsta Press.lv, atsaucoties uz Biofarmaceitisko zāļu ražotāju asociācijas veiktās aptaujas rezultātiem.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Rīdzinieki dzīvo ilgāk, nekā ventspilnieki un daugavpilieši. Kāpēc?

Latgalē cilvēku skaits, kuri izjūt šādas bailes, ir 51%, Vidzemē – 42%, savukārt Rīgas rajonā – 40%.

Ap 46% respondentu, kuru ienākumi nepārsniedz 550 eiro mēnesī, atzinuši, ka bailes pazaudēt darbu ir iemesls, kādēļ viņi baidās saslimt. Aptaujas dalībnieku vidū, kuru ienākumi svārstās no 1250 līdz 1500 eiro, – 39%.

Ap 20% aptaujāto, tostarp 30% Latgales iedzīvotāju, paziņoja, ka medicīnas nepieejamība ir viens no faktoriem, kādēļ viņi nevar atļauties slimot. Tā, piemēram, 48% atbildēja, ka slimot ir ļoti dārgi. Visbiežāk par pārāk dārgu medicīnu uzskatīja Rīgas rajona iedzīvotāji.

Taču 16% respondentu vispār neizjūt grūtības sakarā ar saslimšanu, pēc viņu sacītā, viņi var atļauties slimības lapu, jo tā tiek pilnībā kompensēta.

Макет мозга. Архивное фото - Sputnik Latvija
Nosaukta neizārstējamas slimības agrīnā pazīme

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka no 1. septembra tiks palielināta arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pakalpojumu maksa. Par ātrās palīdzības izsaukšanu gadījumos, kad netiek apdraudēta dzīvība, šobrīd maksa sastāda 56,56 eiro, savukārt septembrī tā tiks palielināta līdz 62,20 eiro. Un ātrās palīdzības izsaukšana personai, kurai nav tiesību saņemt valsts apmaksātus pakalpojumu, lielākoties tie ir ārvalstu pilsoņi, no septembra izmaksās 144,51 eiro līdzšinējo 133,39 eiro vietā. Pēdējo reizi NMPD pakalpojumu cenrādis mainījās 2018. gadā.

 

Ziņu lente
0