Nosaukta neizārstējamas slimības agrīnā pazīme

© Michael RobinsonМакет мозга. Архивное фото
Макет мозга. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātniskajā darbā piedalījās 14 cilvēki ar retu mutāciju, kuras dēļ viņi ir Pārkinsona slimības attīstības riska grupā.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Par Pārkinsona slimības izraisāmo neatgriezenisko neirodeģeneratīvo procesu agrīno pazīmi var uzskatīt serotonīna izsīkumu, noskaidroja Londonas Karaliskās koledžas pētnieki, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Science Alert.

Tiek atzīmēts, ka izmaiņas serotonīna sistēmā var sākties 15-20 gadus pirms motorikas un citu simptomu parādīšanās, kuri ir sastopami Pārkinsona slimības sākumstadijā un ar laiku tikai pasliktinās.

Мозг - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kā atjaunot smadzenes

Zinātniskajā darbā piedalījās 14 cilvēki no Grieķijas un Itālijas ar retu mutāciju SNCA gēnā, kuras dēļ viņi ietilpst Pārkinsona slimības attīstības riska grupā, turklāt septiņiem no viņiem šī kaite jau ir diagnosticēta, savukārt pārējiem septiņiem vēl nav parādījušies tai raksturīgie simptomi. Pētījuma dalībniekiem tika izmeklētas smadzenes, un iegūtos rezultātus salīdzināja ar 65 cilvēku datiem, kam ir diagnosticēta Pārkinsona slimība, un 25 veseliem brīvprātīgajiem.

Rezultātā zinātniskā darba autori atklāja izmaiņas serotonīna sistēmā, kas ietekmē cilvēka noskaņojumu, viņa miegu un motoriku. Pētnieki nonāca pie secinājuma, ka viņu atklājums var novest pie jaunu slimības diagnosticēšanas veidu izveidošanas un tās ārstēšanas.

Visā pasaulē no Pārkinsona slimības cieš vairāk nekā seši miljoni cilvēku, tā ir otra izplatītākā neirodeģenerātīvā kaite pēc Alcheimera slimības. Saslimšana progresē lēni, taču mūsdienu medicīna pagaidām nespēj to izārstēt.

Ziņu lente
0