Viedoklis

Krievija pavērusi robežas: Latvijas un Lietuvas iedzīvotājus kārdina "gardās" cenas

© Sputnik / Игорь ЗарембоКоролевские ворота
Королевские ворота  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Lietuvas un Krievijas robežas Kaļiņingradas apgabala virzienā radušies sastrēgumi. Tos nav radījušas tehniskas grūtības caurlaides centros, bet gan cilvēciskais faktors. Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji metušies uz Krievijas anklāvu ar bezmaksas elektroniskajām vīzām.

Krievijas pirmais mēģinājums ieviest elektroniskās vīzas rietumu virzienā izrādījies ļoti veiksmīgs. Tūristu plūsma no Baltijas valstīm strauji pieaugusi, atzīmēja Sputnik Lietuva autors Vladimirs Matvejevs. Daudzi brauc iepazīties ar Austrumu Prūsijas vēsturiskajām vietām, citi – pēc lēta benzīna un pārtikas precēm, sadzīves ķīmijas un ikdienas precēm, kuru cenas ir zemākas nekā veikalos Lietuvā un Latvijā.

Agrāk lietuvieši devās iepirkties uz Polijas pierobežas veikaliem. Pat valsts svētkos viņi nevis soļoja pa prospektiem un laukumiem ar karogiem, bet gan no agra rīta pārpildīja veikalus Suvalkos un Belostokā. Uz patriotisko deputātu aicinājumiem nepapildināt Polijas budžetu vienkāršie iedzīvotāji atmeta ar roku. Sak, liecieties mierā, tāpat jau riebjas dzīvot par Eiropas mērogā niecīgajām algām. Katrā braucienā uz Polijas veikaliem trīs cilvēku ģimenēm mēnesī izdevās ietaupīt pusotru vai divus simtus eiro.

E-vīzas "pārrobežu pārvietošanās" vietā

Kaimiņu Baltkrievijā un Kaļiņingradas apgabalā cenas arī nav sliktas. Taču tur bija vajadzīgas vīzas. Bet pēc tām vēl jāaizstaigā līdz konsulātam, jāpastāv rindā un vēl jāsamaksā apmēram pussimts eiro.

Граница Литвы и России (Калининградская область) - Sputnik Latvija
Tūrisms vai lēts benzīns. Mēneša laikā Kaļiņingrada izsniegusi 10 tūkstošus e-vīzu

Savukārt "pārrobežu pārvietošanās" projekts 50 km zonas iedzīvotājiem bija paklusām aizslaucīts pagultē. Tikai tagad Maskava izdomāja, kā viesmīlīgi pavērt vārtus kaimiņvalstu vienkāršajiem iedzīvotājiem, neprasot padomu ierēdņiem un valdībai, kas saprot, cik bīstama valstu budžetiem ir "atvērta robeža".

Vispirms elektroniskās vīzas Krievija izmēģināja Tālajos Austrumos. Ņēma vērā visas priekšrocības un trūkumus. Un no 1. jūlija pavēra robežu rietumu virzienā. Rezultāti pārspēja visdrosmīgākās cerības. Pirmo četru dienu laikā Lietuvas un Krievijas robežu ar e-vīzām šķērsoja vairāk nekā divi tūkstoši Baltijas valstu iedzīvotāju.

Pierobežas tirdzniecības kari

Patlaban Latvijas un Igaunijas starpā sācies ass pierobežas karš par alkohola naudu. Samazinot alkohola akcīzes, Rīga un Tallina mēģina papildināt savus budžetus uz kaimiņu rēķina. Lietuva pagaidām skumīgi vēro, lēš zaudējumus, ko nes alkoholisko dzērienu tirdzniecības samazināšanās, un aizbildinās ar rūpēm par pilsoņu veselību.

Jāpiebilst, ka no 1. oktobra Baltijas valstis gaida vēl viens patīkams pārsteigums. Krievija ieviesīs bezmaksas e-vīzas braucieniem uz Sanktpēterburgu un Ļeņingradas apgabalu. Vai varat iedomāties, kāda tūristu un pircēju plūsma dosies šajā virzienā? Rietumos – daļēji pavērta robeža ar Kaļiņingradas apgabalu. Nauda no Baltijas plūdīs uz Krieviju.

Ja Krievijas e-vīzu projektam pievienosies arī Baltkrievija, puse produktu lietuviešu ledusskapjos būs ar etiķetēm "Сделано в России" un " Зроблена ў Беларусі". Bet automašīnas ar indeksiem LT, LV un EE brauks ar benzīnu un dīzeļdegvielu, kas ražota no Krievijas naftas.

В Калининград по электронной визе - Sputnik Latvija
Video
Laipni lūdzam Kaļiņingradā! Kā darbojas bezmaksas elektroniskā vīza

Kā Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valdības reaģēs pēc Krievijas "nelietības" ar e-vīzām? Atkal pārbaudīs degvielas daudzumu iebraucošo un izbraucošo automašīnu tvertnēs? Rēķinās produktu daudzumu bagāžniekos un salīdzinās ar ES ievešanai atļauto preču sarakstiem?

Varbūt vienkārši piekārs dzelzs aizkaru uz robežas un neizlaidīs savus pilsoņus, kā tas notika padomju laikā? Stingro aizliegumu varētu motivēt ar citātiem no Lietuvas Valsts drošības departamenta jaunākā pārskata. Tajā specdienests brīdināja pilsoņus par Krievijas un Baltkrievijas drošībnieku viltībām, kuri burtiski pie robežām gaidot lētticīgos baltiešus. Galvenais uzdevums – savervēt un ar viltu izspiest ne tikai Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, bet arī visas ES un NATO noslēpumus.

Ziņu lente
0