Lielbritānijā apsolīja neizdot Asanžu valstīm, kur pastāv nāvessods

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasАкция сторонников Дж. Ассанжа в Лондоне
Акция сторонников Дж. Ассанжа в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā lēmumu par deportēšanu pieņem pats personīgi IeM vadītājs, taču viņš vadās pēc stingriem noteikumiem un Eiropas un Lielbritānijas likumdošanas normām.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Lielbritānija neizsūtīs portāla WikiLeaks dibinātāju Džulianu Asanžu uz valstīm, kur likumdošanā ir paredzēts nāvessods, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz aģentūru Efe. Šādu paziņojumu izteica ĀM vadītāja vietnieks Alans Dunkans.

Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Politologs: Asanžs nodarījis milzu postu amerikāņu "Lielajam Brālim"

"Tas ir pamatnosacījums mūsu panāktajā vienošanās," norādīja viņš preses konferencē ar Ekvadoras ārlietu ministru Hosē Valensiju Kito.

Dunkans piebilda, ka Londona rūpējas par Asanža veselību.

"Deportācija ir aizliegta likumdošanas kārtībā, ja dotajai personai draud nāvessods (ja ministrs nesaņem attiecīgas rakstiskas garantijas, ka šai personai netiks piespriests nāvessods, vai, ja tiks piespriests, šis spriedums netiks īstenots)," norādīts informatīvajā paziņojumā britu valdības mājaslapā.

Asanža lieta

Džulians Asanžs kļuva plaši pazīstams pēc atmaskojošām publikācijām, kurās, piemēram, bija runa par ASV operācijām Afganistānā un Irākā, tostarp mierīgo iedzīvotāju noslepkavošanu, kā arī apstākļiem amerikāņu Gvantanamo cietumā Kubā.

2010. gadā, kad par viņu ieinteresējās ASV varasiestādes, Asanžs ieradās Zviedrijā, kur cerēja gūt aizstāvību. Šeit viņš tika apsūdzēts par seksuālu vardarbību. Asanžs apsūdzības noliedza, norādot, ka sievietes iesniedza prasību tiesībsargājošo iestāžu spiediena varā.

Zviedrijas tiesa izsludināja Asanžu starptautiskajā meklēšanā, un WikiLeaks dibinātājs tika aizturēts Londonā, taču izlaists pret ķīlas naudu. Kopš 2012. gada WikiLeaks slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Zviedrijas tiesa atteikusies arestēt Džulianu Asanžu

Taču Ekvadora liedza Asanžam diplomātisko patvērumu sakarā ar "necienīgu un agresīvu uzvedību" un starptautisko līgumu atkārtotiem pārkāpumiem. 11. aprīlī Asanžu arestēja Lielbritānijas policija.

Pirmajā maijā Asanžam piesprieda 11,5 mēnešus cietumsoda par atbrīvošanas noteikumu pārkāpšanu pret drošības maksu. Drīz pēc tam Zviedrija prokuratūra atjaunoja viņa lietas izmeklēšanu.

Savukārt ASV varasiestādes izvirzīja Asanžam jaunam apsūdzības spiegošanā un slepenas informācijas izpaušanā. Tagad viņam draud līdz 175 gadiem ilgs cietumsods. Britu tiesa izskatīs jautājumu par WikiLeaks dibinātāja izdošanu Savienotajām Valstīm nākamā gada sākumā.

Ziņu lente
0