Zviedrijas tiesa atteikusies arestēt Džulianu Asanžu

© REUTERS / HENRY NICHOLLSОснователь WikiLeaks Джулиан Ассанж
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža advokāts jau paziņoja, ka viņa aizstāvamais var personīgi ierasties Zviedrijā, lai sadarbotos ar izmeklēšanu, jo viņam nekas nav slēpjams.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Upsalas pilsētas (Zviedrija) apgabala tiesa noraidījusi valsts prokuratūras lūgumu arestēt WikiLeaks dibinātāju Džulianu Asanžu, kuru Zviedrijā apsūdz par seksuāla rakstura noziegumiem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Politologs: Asanžs nodarījis milzu postu amerikāņu "Lielajam Brālim"

Tiesnese, kas uzņēmusies procesa vadību norādīja: "Viens no prokuratūras argumentiem aresta pieprasījumam bija nepieciešamība turpināt izmeklēšanu, taču iepriekšējais aresta orderis tika izsniegts, kad Asanžs uzturējās Ekvadoras vēstniecībā, bet pašlaik viņš izcieš cietumsodu Lielbritānijā."

WikiLeaks dibinātāja advokāts Pērs Samuelsons jau paziņojis, ka viņa aizstāvamais var personīgi ierasties Zviedrijā, lai sadarbotos ar izmeklēšanu, jo viņam nekas nav slēpjams.

"Nākamais solis – apspriesties ar juristiem Lielbritānijā, iespējams, no jauna doties uz Lielbritāniju un apspriest šo jauno situāciju lietā. Lai paskatītos, ko mēs varam izdarīt tālāk," piebilda Samuelsons.

Iepriekš vēstīts, ka Džulians Asanžs izpelnījies slavu visā pasaulē, kad viņa interneta resursā WikiLeaks tika uzsāktas dokumentālu materiālu publikācijas, kas liecina par amerikāņu karavīru noziegumiem Irākā un Afganistānā.

Tāpat žurnālists publiskoja fragmentus to ASV valsts iestāžu slepenās sarakstes un amerikāņu diplomātu ziņojumiem par situāciju valstīs, kurās viņi strādā.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Tiesa Londonā piespriedusi Asanžam 50 nedēļas cietumā

Šī gada aprīlī Asanžs tika aizturēts saskaņā ar 2012. gadā izsniegto orderi par viņa neierašanos tiesā, kā arī saskaņā ar Zviedrijas un ASV varasiestāžu prasībām. 1. maijā viņam tika piespriesta brīvības atņemšana uz 11,5 mēnešiem par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpumu. Drīz pēc tam Zviedrijas prokuratūra atsāka izmeklēšanu Asanža lietā.

ASV varasiestādes izvirzījušas Asanžam apsūdzības par spiegošanu un slepenas informācijas atklāšanu. Tagad viņam draud cietumsods uz laiku līdz 175 gadiem. Tiesai nāksies pieņemt lēmumu par žurnālista ekstradīciju uz ASV. Tiesvedība šajā lietā turpināsies 12. jūnijā.

Ziņu lente
0