Politologs: Asanžs nodarījis milzu postu amerikāņu "Lielajam Brālim"

© SputnikЛеонид Крутаков
Леонид Крутаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valdība ieguldījusi lielu naudu vadāmās informācijas telpas attīstībā, taču to sakompromitējis austrāliešu žurnālists, uzskata politologs Leonīds Krutakovs.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. WikiLeaks dibinātājam Džulianam Asanžam ASV draud brīvības atņemšana uz 175 gadiem pēc jauno apsūdzību izvirzīšanas, norādīts dokumentā, ko publicējusi ASV Tieslietu ministrija, vēsta Sputnik Lietuva.

Intervijā radio Sputnik politologs KF valdības Finanšu universitātes Politoloģijas departamenta docents Leonīds Krutakovs norādīja, ka Asanžs līdz ar ASV Nacionālās drošības aģentūras bijušo darbinieku Eduardu Snoudenu sagrāvuši ASV "megaprojektu". Šī iemesla dēļ, pēc eksperta domām, amerikāņi vajā WikiLeaks dibinātāju.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Tiesa Londonā piespriedusi Asanžam 50 nedēļas cietumā

"Asanžs nodarījis milzu postu megaprojektam, ko pēdējā laikā veidoja ASV. Viņi līdz ar Snoudenu parādīja, ka vienota standarta, vienotas informatīvās telpas pasaule – tā nav vispārējas brīvības un tīmekļa organizāciju pasaule, tā ir totālas kontroles un monitoringa pasaule. (..) Tā ir Lielā Brāļa iznīcināšana. (..) No šī viedokļa tās (ASV varasiestādes – red.) rīkojas pret Asanžu, jo viņš ir sagrāvis šo projektu," teica eksperts.

Ceturtdien ASV varasiestādes informēja, ka izvirzījušas Asanžam jaunas apsūdzības par spiegošanas likuma 17 pārkāpumu epizodēm un slepenas informācijas izpaušanu. Iepriekš viņš tika apsūdzēts vienā punktā – sazvērestība ar datora uzlaušanas mērķi.

Asanžs, ko Zviedrijā 2010.gadā apsūdzēja par seksuālu uzmākšanos un izvarošanu, kopš 2012.gada jūnija slēpās Ekvadoras vēstniecībā, jo baidījās no ekstradīcijas uz Zviedriju. 2019.gada 11.aprīļa rītā viņš tika aizturēts saskaņā ar Zviedrijas un ASV orderiem. Tiesa Londonā atzina, ka viņš ir vainīgs par atbrīvošanas no aresta pret ķīlas naudu noteikumu pārkāpumu. WikiLeaks advokāts pastāstīja aģentūrai RIA Novosti, ka 2.maijā Lielbritānijas tiesa devusi ASV 65 dienas, lai juridiski pamatotu Asanža ekstradīcijas pieprasījumu.

Ziņu lente
0