Ārsti pastāstījuši par sēņu labumu

© Pixabay / blende12Лисички
Лисички - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sēnēs ir minimāls tauku saturs un nav holesterīna, tādēļ tos var lietot cilvēki, kuri cieš no aptaukošanās, kā arī sēnēm piemīt pretaudzēju efekts.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Apmēram 150 gramus sēņu var lietot katru dienu, nekaitējot veselībai, turklāt šis produkts ir īsts vitamīnu un veselīgu uzturvielu krājums, kuras pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu un nervu sistēmas darbu, kā arī tām piemīt pretaudzēju efekts, uzskata RIA Novosti aptaujātie eksperti.

Сэндвич и штангенциркуль - Sputnik Latvija
Dietoloģe izvērtēja pētījumu par produktiem aptaukošanās apkarošanai

"Viena porcija sastāda 120-150 gramus. Ja nav slimību, kuras ierobežo sēņu lietošanu, tad principā katru dienu sēnes var lietot uzturā, neradot kaitējumu veselībai," pastāstīja Ārstnieciskā uztura klīnikas ārste-dietoloģe, medicīnas zinātņu kandidāte Jeļena Ļivancova.

Viņa norādīja, ka sēnes ir olbaltumvielu, B un C grupas vitamīnu, nikotīnskābes un folijskābes, kalcija, fosfora, kālija un dzelzs avots. Visi šie elementi pozitīvi ietekmē sirds un asinsrites un centrālās nervu sistēmas darbību un stiprina kaulu audus, precizē dietoloģe.

Turklāt sēnēs ir zems tauku saturs un nav holesterīna, jo produktam ir augu izcelsme, tādēļ tos var lietot cilvēki, kuri cieš no aptaukošanās, uzsvēra Ļivancova

Turklāt sēnes var nest labumu cilvēkiem ar cukura diabētu, jo ogļhidrāti sēnēs ir pārtikas šķiedras, kas veicina glikozes līmeņa samazināšanos asinīs, piebilda ārste.

Pēc viņas sacītā, sēnēm piemīt arī pretaudzēju efekts, kurš ir saistīts ar selēna un C vitamīna klātbūtni, kuri uzstājas antioksidantu lomā.

Savukārt Krievijas Gastroenterologu zinātniskās biedrības prezidents, profesors Leonīds Lazebņiks norādīja, ka sēņu labums ir atkarīgs no tā, kur tās aug.

Английский завтрак - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kāda diēta nodrošinās veselību nākotnes paaudzēm

"Nekādā gadījumā nedrīkst lietot sēnes, kuras savāktas vietās netālu no autoceļiem," uzskata viņš.

Pēc viņa teiktā, sēnes ir kā sūklis, tā iesūc visas tās vielas, kuras atrodas augsnē, tādēļ to sastāvā var izrādīties toksīni un smagie metāli.

Viņš uzsvēra, ka labāk ieteikt sēnes, kuras ir audzētas lauksamniecībās.

Kontrindikācijas sēņu lietošanai, kā skaidroja eksperti, pirmkārt, ir kuņģa un zarnu trakta slimības saasinājuma fāzē – gastrīti, čūlu slimība, kolīti, pankreatīts, kā arī nieru un aknu mazspēja.

Taču ārsti ir vienisprātis, ka sēnes nav ieteicams lietot jēlā veidā.

"Veselīga uztura ziņā optimāls variants ir bez eļļas ceptas sēnes. Skaitās, ka veselīgās īpašības maksimāli saglabājas, gatavojot uz grila, jo tas ir īslaicīgāks process, atšķirībā no vārīšanas," precizēja Ļivancova.

Ziņu lente
0