Viņķele: lai taupītu, vajadzīgas finanses

© Sputnik / Sergey MelkonovБывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле
Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts nespēj norēķināties ar slimnīcām pat par sniegto pakalpojumu pašizmaksu, atgādināja veselības ministre.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Veselības aprūpes sistēmā nepieciešams noteikts finansiālo resursu līmenis, kas ļautu investēt zaudējumu samazināšanai vajadzīgajos ilgtermiņa risinājumos, lai efektīvi izmantotu veselības aprūpes nozares finansējumu, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta BB.lv.

Šonedēļ Valsts kontrole publicēja pārskatu, kurā atklāti norādīja, ka situācija cilvēkresursu jomā Latvijas veselības aprūpes jomā ir kritiska: noteiktas kvalifikācijas ārsti pacientiem, it īpaši reģionos, nav pieejami vispār vai ir pieejami ļoti ierobežotā skaitā.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš norādīja, ka atkal parādījies jautājums par līdzekļu izmantošanas efektivitāti veselības aprūpes nozarē, un piedāvāja optimizēt slimnīcu tīklu pēc skolu tīkla parauga un slēgt daļu slimnīcu.

Viņķele uzsvēra, ka patlaban valsts nevar norēķināties ar slimnīcām pat par sniegto pakalpojumu pašizmaksu. Piemēram, Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai valsts vidēji paliek parādā miljonu eiro gadā. Ministre paskaidroja, ka rezultātā slimnīcām nav līdzekļu investīcijām ilgtermiņa risinājumos, kas palīdzētu mazināt pakalpojumu izmaksas.

Больница в Валге. Компьютерный томограф - Sputnik Latvija
Iekļuvi avārijā? Maksā 200 eiro. Sievieti šokējis slimnīcas rēķins

Viņķeles padomniece Marta Krivade atklāja, ka ministre var tikai piekrist premjeram – specializācija un resursu koncentrācija veselības nozarē ir pareizais ceļš un tas jau notiek.

Komentējot premjera paustās šaubas par pareizu pieeju slimnīcu funkciju sadalē, Viņķele pastāstīja, ka iepriekšējā valdība atbilstoši Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem apstiprinājusi slimnīcu sadales plānu pēc līmeņiem, kura īstenošana sākusies šī gada aprīlī.

Tāpat Viņķele informēja, ka turpināsies slimnīcu apvienošana un restrukturizācija, piemēram, Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca tiks apvienota ar Daugavpils psihoneiroloģisko slimnīcu, bet Liepājas Piejūras psihoneiroloģisko slimnīcu – ar Jelgavas psihoneiroloģisko slimnīcu "Ģintermuiža".

Ministre uzsvēra, ka pēdējo 10-15 gadu laikā veselības aprūpes nozare valstī, salīdzinājumā ar citām nozarēm, saskārusies ar vienu no lielākajām, iespējams, pat lielāko reorganizāciju, kas ietver iestāžu apvienošanu un likvidāciju.

Ziņu lente
0