Iekļuvi avārijā? Maksā 200 eiro. Sievieti šokējis slimnīcas rēķins

© Sputnik / Sergey MelkonovБольница в Валге. Компьютерный томограф
Больница в Валге. Компьютерный томограф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neapmierināti ārsti, nesaprotama kvīts un liels rēķins gaidīja sievieti pēc ceļu satiksmes negadījuma.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Ineta nokļuva Ventspils slimnīcā pēc ceļu satiksmes negadījuma Jūrkalnē. Pēc veselības pārbaudes viņai tika izrakstīts rēķins par sniegtajiem pakalpojumiem gandrīz 200 eiro apmērā. Paciente uzskata, ka tāda summa vienkārši nav adekvāta. Situāciju centās noskaidrot raidījums Bez Tabu.

Gatavojiet naudu

Vēlā 21. jūnija vakarā Ineta iekļuva ceļu satiksmes negadījumā Jūrkalnē – ar savu automašīnu ietriecās citā mašīnā. Trieciens bija spēcīgs, sieviete sajuta sāpes krūtīs. Izsauktā ātrā palīdzība nogādāja viņu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī.

Ārsts - Sputnik Latvija
"Kaut kur pieliksim, kaut kur - atņemsim": kā Latvijas iedzīvotāji maksās par medicīnu

"Bija jau vēls, likās, ka ārstus pamodināju. Viens teica neapmierināts: "Kā viens ārā, tā nākamais iekšā!" Ne jau es speciāli šurp braucu, lai man taisītu pārbaudes. Tā sanāca, es iekļuvu avārijā," sākotnējos iespaidus pastāstīja Ineta.

Sievietes veselības stāvokli pārbaudīja neirologs un traumatologs, kurš veica datortomogrāfiju. Veselības problēmas netika konstatētas, taču pacienti samulsināja ārsta vārdi par maksu.

"Pēc datortomogrāfijas dakteris teica, ka nekā nav. Prasīju, vai varu doties mājās. Viņš teica, ka būs jāsamaksā. Es piekritu. Tad viņš teica, ka liela nauda. Es teicu, ka man vajadzētu doties mājās, jo bija gandrīz trīs naktī un mājās arī mazs bērniņš. Dakteris teica, ka, ja paliks pa nakti slimnīcā, tad nebūs jāmaksā. Es tam neredzēju jēgu, gribēju un varēju doties mājās.

Atnāca māsiņas, uzreiz sarēķināja. Summa bija 186,41 eiro," pastāstīja Ineta.

Jūs visu esat nepareizi sapratusi

Ziemeļkurzemes slimnīcas galvenā ārste un valdes locekle Linda Mičule atzina, ka notikusi kļūme saziņā: par pakalpojumiem būtu jāmaksā arī tad, ja paciente būtu pārnakšņojusi slimnīcā. Tādā gadījumā būtu jāmaksā vēl aptuveni 9 eiro par gultas vietu; līdz ar to rēķins arī tādā gadījumā jāmaksā būtu nepilnus 200 eiro).

Veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Izņemot studentus un mūkus: latviešus aicina maksāt par medicīnas pakalpojumiem

"Tajā dienā personāls kā vienmēr bija noslogots. Tā arī bija pirmssvētku diena. Netika atveltīts pietiekoši ilgs laiks izskaidrošanā. Jāņem vērā, ka tās bija nakts stundas, kad cilvēka uzmanība un noturība ir citādāka, nekā dienas stundās," pastāstīja Linda Mičule.

Ineta bija sašutusi par, viņasprāt, neadekvāti lielo rēķinu – gandrīz 200 eiro par datortomogrāfiju un vienkāršām neirologa pārbaudēm. Neviens nav ari paskaidrojis, kā šāda summa veidojusies, arī kvīts neko nepalīdzēja noskaidrot.

Lielāko daļu summas – 156,53 eiro – Inetai jāmaksā par datortomogrāfiju. Paciente nesaprata, kāpēc datortomogrāfijas rezultātu aprakstā minēts, ka veiktas pārbaudes piecās vietās, bet rēķinā minētas 11 vietas.

Šausmīgi liela summa. It kā būtu veikta apjomīga pārbaude. Pēc avārijas, sniedzot palīdzību un izmeklējot, prasīt 187 eiro, manuprāt, ir neadekvāti," uzskata Ineta.

Slimnīcas galvenā ārste Mičule skaidroja, ka piecās datortomogrāfijas pārbaudēs ietilpst vairāki pārbaudāmie aspekti, bet rēķinus visur izraksta pēc vienāda, likumā noteikta cenrāža.

Врач-офтальмолог проводит прием пациента - Sputnik Latvija
Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs pēdējā gada laikā nav bijis pie ārsta

"Es domāju, ka atkārtoti būtu jāinformē, ka politraumu gadījumā, mums jāievēro starptautiski saistošs protokols, kurā noteikts, ka jāveic datortomogrāfija. Ir noteikts ar likumu, ka pacienta iemaksa ir par katru datortomogrāfijas veidu, jo katru arī taisa atsevišķi ar atsevišķām programmām. Visās slimnīcās tā ir.

Mēdz būt tā, ka pēc avārijas cilvēks pārdzīvo, ir šoka stāvoklī, tāpēc nesaprot mediķu sniegto informāciju. Mēs slimnīcā pārrunājam, ka informācija ir jāpasniedz pēc iespējas vienkāršākā veidā, lai saprastu. Varbūt pat atkārtoti. Tad arī nerastos šādi nevajadzīgi pārpratumi," uzskata slimnīcas galvenā ārste.

Viņa piebilda, ka ar slimnīcu varot vienoties un norēķināties pa daļām.

Ziņu lente
0